Забележителни творци и приятели в живота, Веско Велев и Георги Георгиев обединяват таланта си в съвместна изложба в галерия Артистика

06.04.2022
Снимка 1

Галерия Артистика представя

Веско Велев - живопис

Георги Георгиев - скулптура

07 - 30 април 2022

Откриване: 07 април 2022 от 18.30 до 20.00 часа

Галерия Артистика посреща пролетта с обща изложба на Веско Велев (живопис) и Георги Георгиев (скулптура). Отриването на изложбата ще бъде на 7 април 2022 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика - Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

ВЕСКО ВЕЛЕВ

Веско Велев е роден на 18.03.1956 г. в с. Кърнаре, област Пловдив. През 1985 г. завършва Художествената академия в София, специалност живопис в класа на професор Иван Кирков. Живее и работи в родното си Кърнаре и в ловешкото село Дълбок дол.
Работи с еднаква лекота живопис, дърворезба и керамика, рисува върху хартия и има изяви в областта на концептуалното изкуство.
В документалния филм, излъчен по БНТ, "Осветените дворове" Веско Велев изразява своя възглед за това какво поддържа и мотивира един творец: "Най-важно е дали (творецът) ще съумее да запази свободата си и чувството си за игра в правенето на работата. Т.е. толкова да бъдат свободни, че да бъдат като игра. Важно нещо за един творец е свободата на съзнанието му, защото там се раждат нещата и там е мястото на неговата свобода." 
"С картините си Веско Велев открива тукашната, нашата земя, но го прави не по учени предписания, нито жонглира с декоративните атрибути на родното. Той просто е тук и тук реагира на всичко около него чрез очовечените си сетива. Допирът му до нещата не констатира фактури, а извиква мисли и звуци. Боите - ту ярки, ту замиращи в монохромност - ни отпращат по поетични орбити. Слухът му долавя в образите песента на колелетата. Не формите на тревите и плодовете, а тяхната природна сладост го влече. В тази негова тотална сетивна нагласа говори одухотворената плът. А това е най-крехката, най-уязвимата позиция за един художник. Как да си сигурен, че ще срещнеш ответната възприемчива душа?", коментира доц. Ружа Маринска за творчеството на Веско Велев.


ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Георги Георгиев завършва специалност „Дърворезба“ в Художествената гимназия, Тетевен през 1993 година. Продължава образованието си във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Скулптура“, в курса на проф. Величко Минеков. Той е сред студентите на проф. Емил Попов във водената от утвърдения скулптор школа в  Националната Художествена Академия.
Работи в областта на фигуралната композиция, използва класическите материали — камък, дърво, метал. Има множество самостоятелни изложби. Участва в редица международни симпозиуми, общи национални изложби, печели няколко скулптурни конкурса.
Сред най-значимите постижения в досегашната реализация на Георги са двете му участия в Китай през 2016 и 2017 г. на мащабни международни скулптурни форуми, в които той се представя по един изключително убедителен начин, като осъществява в бронз своите произведения във внушителни размери. 
"Когато видях фотосите на големите работи от Китай – разбрах, че насреща си имаме не само добър скулптор, но и алпинист, който вече може да преодолява всички върхове", коментира акад. Светлин Русев.

Заповядайте на вернисаж в четвъртък, 7 април 2022 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика - Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков). Допълнителна информация можете да намерите на
https://www.artistica.bg.

 

Информация: Ангелина Ангелова, галерия Артистика

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.