"Живописта като непрекъснат сценарий" на Богдан Алексиев изследва човешките гранични състояния

07.04.2022
Снимка 1

Националната галерия представя

Богдан Александров

Живописта като непрекъснат сценарий

7 април – 19 юни 2022

Вернисаж: 07 април, 2022 от 18.00 до 20.00 часа

Двореца, пл. Княз Александър І

Изложбата включва едни от най-значимите произведения на Богдан Александров и подчертава неговото място в контекста на съвременното българско изкуство. Селектираните 40 голямоформатни портрети и композиции са създадени от 2010 до момента и представят в цикли различни посоки в творчеството на автора („Триади“, „Пургаториум“, „Парейдолия. Портрети в постановка“, „Вертиго. Портрети без диагноза“ и др.), като  някои от картините се показват за първи път.

В част от по-ранните творби художникът изследва човешките гранични състояния по метод, наречен от самия него „визуален шум“. В най-новите  си платна той продължава да анализира, преосмисля и поставя в нов контекст класическата живопис и посредством изразен концептуален код запазва сложната кореспонденция на образа с реалността, като преминава през различни слоеве от смисли и метафори, потопени в живописното пространство. Изкушен от философията и естетиката, Богдан Александров изследва и търси персонален подход при създаването на своите произведения. За изложбата авторът е подготвил текст, който пояснява концепцията му.

Богдан Алексиев, Staged Portrait (ochre), 2018, акрил, платно, 110 х 92 см

 

  • Диана Драганова-Щир, куратор на изложбата, Национална галерия, 0879 147681

 

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

Заглавно изображение: Богдан Алексиев, Всичко имащо маса има еквивалентно количество енергия, 2022, маслени бои,  платно, 160 х 200 см

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.