59 Венецианско биенале: България ще бъде представена от Михаил Михайлов с проекта "Ето къде си"

13.04.2022
Снимка 1

Павилион на Република България 
59-а Xудожествена изложба
Венецианско биенале

Под патронажа на г-жа Илияна Йотова, 
вицепрезидент на Република България

Михаил Михайлов

Ето къде си

23 април – 27 ноември 2022

Официално откриване: 22 април, петък, 15:00 – 18:00

 

Г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, ще открие изложбата. 
По време на откриването ще се реализират пърформативни намеси.

Български павилион 
Спацио Рава
Сан Поло 1100 (до моста Риалто) 
Венеция 30125

 

Министерството на културата на Република България и Националната галерия имат удоволствието да обявят участието на България в 59-та международна художествена изложба Венецианско биенале. Михаил Михайлов представя проекта Ето къде си, куриран от Ирина Баткова.

Михаил Михайлов работи с разнообразни медии (пърформанс, рисунка, видео, скулптура, инсталация) за създаване на медитативни територии, в които зрителят осмисля неочаквани аспекти на битието. В проекта „Ето къде си“ той изследва помещението на Спацио Рава, за да препроектира видимите и невидимите детайли, съставящи изложбения интериор, в контекста на тялото и неговите отношения с жизнената среда. Следвайки геометрията на стаите и архитектурните им особености, Михаил Михайлов превзема свободните терени под и между тях и разполага рисунките от серията Dust to Dust в подобни на мебелите като форма и пропорции триизмерни обекти, чието присъствие създава едновременно минималистична, но и абсурдна среда.

Михаил Михайлов обяснява изследователския си интерес към следите от човешкото съществуване, изобразени в Dust to Dust, по следния начин:

Рисувам натрупващите се в ателието ми прах, петна, ненужни пластмасови частици и мухъл. Неща, предизвикани както от собственото ми съществуване, така и от това на хората около мен. Все неща, които бихме искали да не виждаме и предпочитаме да отстраним или да скрием. Процесът на рисуване отнема почти толкова време, колкото е необходимо да се създаде от само себе си този материал. Търсейки отговор на въпроса: какво има смисъл в живота, осъзнавам колко относителна е нашата представа за това. Точно толкова е относителен и погледът на зрителя, който често, гледайки моите рисунки, трудно прави разликата между истинския и нарисувания прах.

Практиката на проследяване на не толкова видимото натрупване на ежедневния човешки боклук символично отмерва изминаващото време в човешки живот. Това е една от разрушителните за местообитанието ни страни на съществуването като вид и същевременно предизвикателство за непрестанното ни действие по неговото унищожение. Боклукът, виртуозно нарисуван и превърнат в произведение и сюрреалистичните скулптурни обекти конструират метафорично непрестанното търсене на смисъл сред наратива на ежедневието. Включените в изложбата бели геометрични тела, подобни на музейни постаменти, с прикрепени към тях четки, дръжки на метли и части от прахосмукачки поддържат пространството на „Ето къде си“ в постоянно напрежение на присъствие и отсъствие.

Венецианско биенале 2022

Деликатните цветни акценти на нарисуваните човешки отпадъци се представят в средата на преобладаващия бял цвят на изложбите на Михаил Михайлов. Белият медицински костюм, който е характерен за неговите пърформанси, обезличава тялото, а жестовете на автора обикновено скриват лицето му – част от човешката самоличност. По този начин той самият става само елемент от човешкия кръговрат в една макровселена на раждане и смърт, в която, ограничени от времето на съществуването си, не можем да получим отговори на неизброимите въпроси, които си задаваме.

Идеята за повторение без начало и край е заложено и във видеосерията Just Keep on Going, част от която също е включена в изложбата. В нея са представени циклични действия, чийто смисъл се крие в самото движение, а не в крайния резултат от него. Те запечатват взаимодействието на художника с фикционална дистопична жизнена среда и непрестанното му усилие за нейното овладяване.

Най-големият прозорец в „Спацио Рава“, в „Ето къде си“ е скрит от инсталацията Headspacing. Структурата позволява единствено поглед отвън навътре през специален отвор, в който наблюдателят трябва да постави главата си. Eдинственият начин художникът физически да стане част от собствената си изложба е в пърформанса при откриването й. Неговият поглед през Headspacing символично репрезентира рефлексията върху новосъздаденото изпълнено с мисловни фигури пространство. Рефлексията е в основата на феноменологичния мост, позволяващ ни да преминем от интерпретация на произведение на изкуството към търсене на онтологичната истина в основата на импулса да се създава изкуство.

Националният павилион на Република България на 59-ото Венецианско биенале се организира от Министерството на културата на България и се продуцира от Националната галерия и комисаря Яра Бубнова.

Михаил Михайлов

Михаил Михайлов е роден през 1978 във Велико Търново, България, живее и работи във Виена и Париж. След като завършва художественото си образование, няколко години той работи с артистичната група Gelitin във Виена. Сред наградите му е тази на Drawing Now в Париж през 2018. Михайлов използва своето класическо образование по изящни изкуства като основа за критична, експериментална, базирана на процеси работа, изследваща теми около идеалите за съвършенство и проблемите на съществуването.

Ирина Баткова

Ирина Баткова е критик и независим куратор, живееща и работеща в София. Разнообразни са областите на нейните изследователски интереси, но те се фокусират върху пресечните точки между съвременно изкуство и дизайн, архитектура, пърформанс, видео и медийни практики. Сред реализираните й проектите са тези в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство; Държавния музей на източното изкуство, Москва; Базиликата Цистерна, Истанбул; Центъра за съвременно изкуство "Баня Старинна", Пловдив; Пристанищния склад No 5, Варна; Künstlerhaus във Виена; Akbank Sanat, Истанбул. Ирина Баткова е основател и куратор на платформата за съвременно изкуство и култура Art Project Depot.

Венецианско биенале в Диаскоп

 

За повече информация:

Гергана Мудова [email protected] +359892222365

Чечилия Сандрони [email protected] +39 335 522 5711

 

С любезната подкрепа на:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.