Откриване на Българския павилион на Венецианското биенале 2022

27.04.2022
Снимка 1
Павилион на Република България 
59-а Xудожествена изложба
Венецианско биенале

Под патронажа на г-жа Илияна Йотова, 
вицепрезидент на Република България

Михаил Михайлов

Ето къде си

23 април – 27 ноември 2022

Официално откриване: 22 април, петък, 15:00 – 18:00

 

Г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, ще открие изложбата. 
По време на откриването ще се реализират пърформативни намеси.

Български павилион 
Спацио Рава
Сан Поло 1100 (до моста Риалто) 
Венеция 30125

Венеция, Спацио Рава - На 22 април в присъствието на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, се откри Българският павилион в 59-та международна художествена изложба Венецианско биенале. Проектът „Ето къде си“ There You Are на художника Михаил Михайлов, куриран от Ирина Баткова, привлече многобройна международна публика от професионалисти и представители на медиите. В голямата тълпа, струпала се на входа на Спацио Рава, където е разположен Българският павилион, имаше и много български художници, куратори и колекционери, които търпеливо очакваха пърформанса на Михаил Михайлов и изпълнението на Патрик Ламер.

След уводните слова на комисаря на българското участие Яра Бубнова, последва приветствената реч на г-жа Илияна Йотова, патрон на Българския павилион. Ирина Баткова завърши официалното откриване с кураторски тур в изложбеното пространство и представи в детайли проекта „Ето къде си“ на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, екипа ѝ и българския посланик в Италия Н. Пр. г-н Тодор Стоянов.

В проекта „Ето къде си“ Михаил Михайлов свързва архитектурата на пространството със скулптурите и рисунките си, както и с видеото Just Keep on Going, отразяващи преживяванията на художника по време на дългата изолация през годините на пандемията. Фините рисунки „по натура“ от серията Dust to Dust, фиксирали течението на всекидневния живот в почти невидимите му подробности, впечатлиха публиката с големия си формат и виртуозността на изпълнението.

Ирина Баткова отбеляза: „Илюзорният минимализъм на изложбата е изпълнен с детайли, които провокират публиката мисловно и физически да играе с тях, да се опитва да разбере тяхното предназначение и да ги използва. Тяхната странност и привидно безмислие отварят сетивата към аналогии със странността и безмислието в нашия живот.“

Специално конструираното в градината пространство за пърформанс – Headspacing, позволи на художника да присъства сред публиката и едновременно да бъде арт-обект. „Често се питам кое е истинско и кое не или кое има смисъл и кое не. Какво прави нещо да бъде обявено за „важно“. В този контекст аз също се питам какво всъщност има стойност и защо“ – Михаил Михайлов.

Проектът „Ето къде си“ в 59-ото Венецианско биенале е придружен от издание, съчетаващо кураторски и поетичен поглед спрямо същността на визуалните обекти, включени в проекта. В него са публикувани текстове на Джорджо Агамбен, Морис Мерло-Понти, Михаил Михайлов и Ирина Баткова, приветствие на Илияна Йотова и увод на Яра Бубнова. Дизайнът е на Магдалина Станчева - Poststudio.

Министерството на културата на Република България и Националната галерия са организатори на българското национално участие във Венецианското биенале 2022.

По време на откриването, гостите на Българския павилион имаха възможността да опитат селекция от български вина, предоставени от винарните „Айа Естейт“ и „Александра – Винарна и Лозя“.

Михаил Михайлов

Михаил Михайлов е роден през 1978 във Велико Търново, България, живее и работи във Виена и Париж. След като завършва художественото си образование, няколко години той работи с артистичната група Gelitin във Виена. Сред наградите му е тази на Drawing Now в Париж през 2018. Михайлов използва своето класическо образование по изящни изкуства като основа за критична, експериментална, базирана на процеси работа, изследваща теми около идеалите за съвършенство и проблемите на съществуването.

Ирина Баткова

Ирина Баткова е критик и независим куратор, живееща и работеща в София. Разнообразни са областите на нейните изследователски интереси, но те се фокусират върху пресечните точки между съвременно изкуство и дизайн, архитектура, пърформанс, видео и медийни практики. Сред реализираните й проектите са тези в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство; Държавния музей на източното изкуство, Москва; Базиликата Цистерна, Истанбул; Центъра за съвременно изкуство "Баня Старинна", Пловдив; Пристанищния склад No 5, Варна; Künstlerhaus във Виена; Akbank Sanat, Истанбул. Ирина Баткова е основател и куратор на платформата за съвременно изкуство и култура Art Project Depot.

Венецианско биенале в Диаскоп

 

За повече информация:

Гергана Мудова [email protected] +359892222365

Чечилия Сандрони [email protected] +39 335 522 5711

 

С любезната подкрепа на:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Информация: Екипът на  Българския павилион

Communications
National Gallery Bulgaria
St. Alexander Nevski Sq. 1, Sofia
+359 892222365

[email protected]

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.