Кръстът, който се превръща в криле: Георги Баев и "Бариери" в галерия Люнион, Пловдив

05.05.2022
Снимка 1

Галерия L’union de Paris представя

Георги Баев (1924-2007)

Бариери

17 май – 17 юли 2022

Вернисаж: 17 май 2022 от 17.00 до 20.00 часа

Творчеството на Георги Баев е символ на бургаската живопис от втората половина на ХХ век. В историята на съвременното българско изкуство името на Георги Баев е свързано с процесите на разчупване на инерцията, новите изразни средства в живописта, стремежът за извоюване на творческа свобода, характерни за края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век.

Буен, непредсказуем, със силно развито чувство за лична свобода - името на Баев става синоним на личност с ярка творческа индивидуалност и твърдо отстоявана гражданска позиция. Формирането на този негов характер и поведение безспорно слагат отпечатък на лидерството в живота и върху неговото изкуство. Той е майстор на цветовата стихия и на малкия разказ в картините. Постига активна вглъбеност и размисъл чрез композиционна пестеливост и живописна категоричност.

В изложбата ще бъдат представени акварели, рисунки, сериграфии и маслени картини от колекцията на семейството на художника. Това са творби от цикъла „Бариери“, разработвани от Баев през 80-те години на XX век - безспорно най-силен и продуктивен период за автора, когато епичността и драматизмът се задълбочават след пожара в ателието му през 1983 година. На преден план излиза драмата на насилието, саможертвата и просветлението, които завладяват не само живописта на художника, но и черно-белите, и цветни сериграфии.

Цикълът „Бариери“ тълкува мисълта на автора за преминаването не само на физическите, но и на душевните бариери, за кръста, който се превръща в криле. Бариерите като крачка към свободата и дързостта, която не признава вече никакви „съображения“, „разумни компромиси“ и бариери.

Изложбата в галерия L’union може да бъде видяна от 17 май до 17 юли!

 

Информация: Павлина Маринова, галерия Люнион, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.