Среща-разговор с преводача от китайски Стефан Русинов в Петното на Роршах, Пловдив

11.05.2022
Снимка 1

Пловдив чете 2022
Литературен салон Spirt&Spirit
Издателство Жанет 45 представят

Стефан Русинов

Модератор: Ина Иванова

11 май 2022 от 19.00 часа
Петното на Роршах, ул. Йоаким Груев 36 

Стефан Русинов е преводач на китайско и англоезична литература, хоноруван преподавател по китайска култура в СУ „Св. Климент Охридски“. Съставител на поредицата „Китай отвътре“ и преводач от китайски език на всички текстове в нея.

Ина Иванова ще бъде модератор на срещата, а акцент в разговора ще е книгата "Безсмъртната смърт" на Луи Цъсин, преведена от Русинов. Многократно удостояваният с престижни награди китайски фантаст Лиу Цъсин е автор на известната трилогия „Земното минало“. В третия том, „Безсмъртната смърт“, той доразгръща лъкатушната история на човечеството след избухването на трителната криза.

През 2021 година Стефан Русинов получи награда "Христо Г. Данов" в категория „Преводач на художествена литература“ именно за превода от китайски на романите „Трите тела“ – първи том от трилогията „Земното минало“ на Лиу Цъсин, издателство „Колибри ООД“, и „Живи“ на Ю Хуа, издателство „Жанет 45“.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

 

Информация: Гери Георгиева, ИК Жанет 45

 

Стефан Русинов в Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.