Покана - Презентация на Българския павилион и 59-ото Венецианско биенале

21.05.2022
Снимка 1

Павилион на Република България 
59-а Xудожествена изложба
Венецианско биенале

Под патронажа на г-жа Илияна Йотова, 
вицепрезидент на Република България

Михаил Михайлов

Ето къде си

23 април – 27 ноември 2022

Български павилион 
Спацио Рава
Сан Поло 1100 (до моста Риалто) 
Венеция 30125

ПРЕЗЕНТАЦИЯ

25 май, сряда, 18:00 – 20:00 часа

Двореца – Бална зала, пл. Княз Александър І

София, Двореца – Националната галерия организира презентация, на която ще бъде представенo националното участие на България в 59-та международна художествена изложба Венецианско биенале, което се провежда от 23 април – 27 ноември 2022. Националното участие се организира от Министерството на културата на Република България и Националната галерия.

Участие в презентацията ще вземат Ирина Баткова, куратор на проекта „Ето къде си“ There You Are на художника Михаил Михайлов, комисарят на националното участие и директор на Националната галерия Яра Бубнова, и Мартина Стефанова, културен мениджър и журналист.

Михаил Михайлов, Ето къде си

Акцентът на презентацията ще бъде Българския павилион, представен от Ирина Баткова. За международният кураторски проект „Млякото на мечтите“ на артистичната директорка Чечилия Алемани ще разкаже Яра Бубнова. Мартина Стефанова ще направи обзор на някои международни павилиони, с фокус върху участието на Балканските държави.

Венецианското биенале е най-старият и престижен форум за съвременно изкуство, основан през 1895. Всяко негово издание се формира от международен проект, воден от темата избрана от куратора му и самостоятелни национални участия, както и от официална паралелна програма. В настоящето издание са включени 80 национални участия, които се намират в историческите локации Джардини, Арсенале и в градската част на Венеция. За първа година във Венецианското биенале участват пет нови държави: Република Камерун, Намибия, Непал, Султаната Оман и Уганда.

Датски павилион. Снимка: Калин Серапионов

Настоящото национално представяне на България във Венецианското биенале е десетото участие след 1910, 1942, 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011, 2019. За втори път конкурсната процедура се провежда от назанченото от Министерство на културата жури, което избра проекта “Ето къде си“ There You Are на художника Михаил Михайлов, куриран от Ирина Баткова.

Изследвайки интериора на Спацио Рава, Михаил Михайлов създава минималистична абсурдна среда, в която се развива наративът на изложбата. В основата на проекта „Ето къде си“ There you are са рисунките Dust to Dust, запечатващи виртуозно нарисувани микроскопични отпадъци, които са част от човешкото съществуване. Заедно със странните почистващи обекти и цикличните действия без начало и край от видеосерията Just keep on going, изложбата метафорично описва самотното търсене на смисъл в динамиката на ежедневието. Прозорецът на павилиона е скрит от структурата Headspacing, в която погледът „навътре“ изолира главата на наблюдателя, а фокусът на сетивата му попада в една лабораторна среда, съсредоточена върху дълбоката същност на възприятията, която не е подвластна на думите.

Централен павилион, Катарина Фрич, Слон. Снимка: Калин Серапионов

Каталогът на проекта „Ето къде си“ There you are ще бъде наличен по време на презентацията. В него са публикувани текстове на Джорджо Агамбен, Морис Мерло- Понти, Михаил Михайлов и Ирина Баткова, приветствие на Илияна Йотова и увод на Яра Бубнова. Дизайнът е на Магдалина Станчева – Poststudio.

Националното участие на България се реализира в експозиционното пространство Спацио Рава (Spazio Rava), което се намира в централната част на Венеция в квартал Сан Поло на Канал Гранде, в близост до моста Риалто и е менажирано от Venice Art Factory.

Украински павилион. Снимка: Калин Серапионов

 

Михаил Михайлов

Михаил Михайлов е роден през 1978 г. във Велико Търново, живее и работи във Виена и Париж. След като завършва художественото си образование работи няколко години с артистичната група Gelitin във Виена. Сред наградите му е тази на Drawing Now в Париж през 2018 г. Михайлов използва своето класическо образование по изящни изкуства като основа за критична, експериментална, базирана на процеси работа, изследваща теми около идеалите за съвършенство и проблемите на съществуването.

Ирина Баткова

Ирина Баткова е критик и независим куратор, живееща и работеща в София. Разнообразни са областите на нейните изследователски интереси, но те се фокусират главно върху пресечните точки между съвременно изкуство и дизайн, архитектура, пърформанс, видео и медийни практики. Сред реализираните ѝ проекти са тези в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство; Държавния музей на източното изкуство, Москва; Базиликата Цистерна, Истанбул; Центъра за съвременно изкуство „Баня Старинна“, Пловдив; Пристанищния склад No 5, Варна; Künstlerhaus във Виена; Akbank Sanat, Истанбул. Ирина Баткова е основател и куратор на платформата за съвременно изкуство и култура Art Project Depot.

 

Венецианско биенале в Диаскоп

Джардини. Снимка: Калин Серапионов

 

За повече информация:

Гергана Мудова [email protected] +359892222365

Снимки: © Lisa Rastl, Калин Серапионов © Bulgarian Pavilion

 

С любезната подкрепа на:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.