Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу с макове и цветни мозайки в галерия Аспект

28.05.2022
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу

изложба живопис

с пърформанс на живо

01 - 21 юни 2022

Откриване: 01 юни 2022 от 18.30 часа

На 1 юни, когато се отбелязва Денят на детето, в галерия Аспект откриваме живописната изложба на Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу, двама художника, които не се нуждаят от специално представяне, тъй като са любими на много пловдивчани. Дългогодишното им присъствие в галерията, както със самостоятелни изложби, така и в общи експозиции, ги прави разпознаваеми за публиката и всяка тяхна изява се очаква с нетърпение, защото пърформънсите на живо, които те представят по време на откриванията, са винаги атрактивни и любопитни за зрителите.

Хикмет Четинкая, Макове, м.б., платно

Настоящата изложба включва картини, създадени от двамата през изминалата година специално за изявята им в Аспект. Преобладават малките и средни формати, с характерните за тях композиции и тематика. Хикмет Четинкая не изневерява на своя постоянен основен обект, а именно макът. Върху платната си той изобразява единствено и само макове, но похватите му са толкова разнообразни, че всяка една картина е различна и запомняща се. Използвайки възможностите на маслената живопис, Хикмет Четинкая създава както пейзажи, така и чисто декоративни платна, въздействащи преди всичко като настроение. Съвсем различна е живописта на Шукран Истанбуллу - поднесена с един фин наив, тя носи закодирана информация и предава послания. Картините на Шукран са натоварени със символика, те пренасят нейните мисли и идеи и отправят към зрителя пожелания; композирани от художничката като цветни мозайки, творбите ѝ препращат към традиционната турска керамика.

Изложбата се открива на 1 юни в 18.30 часа и се организира под патронажа на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. По време на откриването художниците ще представят на открито, пред галерията, демонстрация на живописната си техника и ще бъдат на разположение за срещи и автографи. Картините им ще бъдат на разположение на публиката до 21 юни.

Шукран Истанбуллу, Дом, м.б., платно

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.