20 години "Пловдив чете": 29 ученици и студенти изпратиха проекти за плакат за годишнината на литературния фестивал

25.05.2022
Снимка 1

20 години "Пловдив чете"

25 май - 9 юни 2022

25 май 2022 от 17.30 часа

Народна библиотека "Иван Вазов"

Централното фоайе

Литературният фестивал „Пловдив чете“ навършва 20 години и отбелязва годишнината със специална изложба на плакати от официалния конкурс - проект за плакат 20 ГОДИНИ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ.

Откриването на изложбата е на 25 май, сряда от 17:30 часа в Централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“. Плакатите ще бъдат изложени от 25 май до 9 юни. Победителите в конкурса ще бъдат наградени по време на официалното откриване на експозицията.

Основната задача на конкурса, обявен през месец март, бе да включим младежи в подготовката на фестивала и самите те да допринесат със своите свежи идеи и вдъхновение. Получени бяха 34 проекта. За да насърчим участието на младежите в следващи конкурси, екипът на фестивала реши да представи всички предложения в изложба, а постерът отличен с първа награда ще бъде отпечатан в тираж от 300 бройки.

В конкурса участваха 29 ученици и студенти, които бяха оценени от авторитетно жури в състав: Костадин Отонов художник и преподавател в НХГ „Цанко Лавренов“ /на негово име се провежда училищен конкурс за плакат/; Петър Чучулигов – преподавател по „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“; доц. д-р Александър Гьошев - ръководител катедра „Дизайн“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и Елица Сърбинова – художник и илюстратор. След гласуване журито отличи с първа награда Георги Георгиев, студент в Национална художествена академия, София. Второто място си поделиха студентите от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Христина Ангелова и Дамян Енев. Трета е работата на Теодора Узунова, ученичка в специалност „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“, Пловдив. Определени бяха и три поощрителни награди: първа – за Виктория Видевска, възпитаничка на НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив и настояща студентка в ПУ „Паисий Хилендарски“, втора – за Гергана Андреева, студентка в специалност „Графичен дизайн и реклама“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ и трета – за Костадин Лайдов, ученик в „Национална гимназия по сценични и екранни изкуства“ – Пловдив.

В първия конкурс за плакат участваха ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив, „Национална гимназия по сценични и екранни изкуства“, студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, Технически университет – филиал Пловдив, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Национална художествена академия – София и Нов български университет.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

 

Информация: Гери Георгиева, ИК Жанет 45

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.