14+1 години БАЗА: "Спонтанни връзки между несвързани явления" - Изложба на носителите на наградата БАЗА 2008-2021

20.06.2022
Снимка 1

Галерия Структура представя

Спонтанни връзки между несвързани явления

Изложба на носителите на наградата БАЗА 2008-2021

Рада Букова (съвместно с Лазар Лютаков), Самуил Стоянов, Антон Терзиев, Викенти Комитски, Леда Екимова, Кирил Кузманов, Зоран Георгиев, Александра Чаушова, Димитър Шопов, Мартина Вачева, Мартин Пенев, Вълко Чобанов, Мария Налбантова, Марта Джурина

Куратор: Марина Славова

23 юни - 30 юли 2022

Откриване: 23 юни 2022 от 18.00 одо 20.00 часа

Ежегодната награда за млади художници БАЗА отбелязва своята 15-годишнина. Началото на международния проект е поставено през 1990 г. в Чехия от създателката и директорката на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 12 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватия, Косово, Сърбия, Унгария, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания, Черна гора и България.

Преговорите за включването на България започват през 2007 г. Зад организирането на наградата застава Институтът за съвременно изкуство – София. По-късно към него се присъединява и Фондация „Едмонд Демирджиян“. Първото издание на наградата се състои през 2008 г.

Изложбата „Спонтанни връзки между несвързани явления“ е посветена на 15-годишнината на БАЗА. В нея участват всички 14 носители на наградата от 2008г. до 2021г.

Експозицията призовава публиката да прекара време с историята на всеки от авторите – отвъд контекста на надпреварата за първото място. След повече от две години на социална изолация, невъзможност за пътуване и обществена несигурност, предизвикани от COVID-пандемията, светът едва успя да си поеме глътка въздух, преди да бъде застигнат от следващата международна криза –трагедията на руската инвазия в Украйна. Обръщането на фокуса обратно към индивидуалното, а не към общото, са основен инструмент в справянето с проблемите на заобикалящия ни свят. Идеята за интимност и споделяне, за съпреживяване на лична история е по-важна от всяка политическа критика или обществен дискурс в това кризисно време. Именно затова изложбата кани публиката да стане част от диалога между отделните творби, да потърси взаимовръзките между тях и да формулира своите собствени въпроси и отговори.

Изложбата е придружена от издание, включващо произведения на 14-те художници от различни творчески периоди.

Със съдействието на Национален фонд Култура и Trust for Mutual Understanding , Ню Йорк.

Антон Терзиев. Quiet riots 5: Задоволяваш се с малко, но при мен няма да е така, 2021

 

Информация: Марина Славова, +359 890 116 300, [email protected]

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.