"Архитектоника" на Станимир Видев в галерия Аспект, Пловдив

23.06.2022
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Станимир Видев

Архитектоника

изложба живопис

29 юни – 15 юли 2022

Откриване: 29 юни 2022 от 18.30 часа

В началото на лятото Станимир Видев открива деветата своя изложба в пространството на галерия Аспект, продължавайки с нея темата „Архитектоника“, която разработва напоследък. Терминът архитектоника (от гръцки език archi, главен и tektoniké, строителство) в изкуството се използва за означаване съвкупността от елементи, които изграждат дадена творба и чрез тях се постига единство между съдържание и форма и взаимовръзка между съставните ѝ части. Архитектониката е общата конструкция на произведението, независимо дали говорим за живопис, музика или литература, а в картините на Станимир Видев тя обединява оригинални композиционни решения, хармония от сложни цветове и експресивност на изказа.

В настоящата изложба са представени двадесетина картини, повечето от които са рисувани специално за пространството на Аспект, обединени не само от темата за архитектониката, но и от голямата любов на Станимир, родния Пловдив.

"Темата, която ме е вълнувала за картините в тази изложба е любимият ми град с неговата архитектоника, излъчване, тоналност и силуети. Силуетите, които виждам всеки ден пред мен, докато се разхождам из градските улици. Силуетите на хората, които носят различни настроения и състояния. Силуетите на къщите, които се променят невероятно в зависимост от слънчевите лъчи, облачното време, дъждът или са огрени от лунната светлина…" С.В.

Преобладават пейзажите, уловили типичните пловдивски очертания, кипарисите на Стария град, неповторимата атмосфера на Мараша, нажежените от яркото пловдивско слънце фасади в „Южен град“. Разбира се, не липсва и задължителната за всяка изложба на Станимир картина „Март“, както и няколко фигурални композиции, които допълват и разнообразяват експозицията. В експозицията експресията е изведена до крайност, издържани в предимно тъмна гама, картините въздействат ултимативно и категорично, не оставят никого безразличен. Неколкократно отлагана във времето, тази изложба е буквално изстрадана от твореца, затова и въздействието е толкова силно, всяка картина е натоварена с много емоция, с експресивност и творческа мощ.

Откриването на изложбата е на 29 юни, сряда, в 18.30 часа и картините ще мога да се видят в галерията до 15 юли.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.