За сърцебиенето на света в "ИМПУЛСИ НА ВРЕМЕТО" на Свилен Блажев и Атанас Парушев-Шока – галерия L'UNION, Пловдив

16.07.2022
Снимка 1

Галерия L'UNION представя

Свилен Блажев и Атанас Парушев-Шока

ИМПУЛСИ НА ВРЕМЕТО

Изложба живопис

18 юни – 10 септември 2022

Изложбата „Импулси на времето“ представя двама художници – Свилен Блажев и Атанас Парушев-Шока, различни като темперамент и пластически търсения. И двамата са художници с ярко присъствие в българското съвременно изкуство. Автори, чието творчество носи в себе си  енергийни импулси, заредени с живот.

Парушев е от лиричните и сдържани абстракционисти, които рисуват чувствено и мъдро. В изложбата ще могат да се видят творби от най-абстрактния цикъл на художника „Вертикали“, в които се усеща хармонично въздействие, породено от цветове и вертикално равновесие.

Преминал през класическото разбиране за живописта, достигайки до абстракцията, изкуството на Свилен Блажев отправя съзнателно или не провокация към сетивните възприятия. Взети от видяното неговите пейзажи  изразяват скритото, невидимото – живописната материя заживява в цвят и пространство. Склонен  винаги да изявява първичното, истинското, естественото той ни въвежда в срещи с обекти и материи.

Общото и на двамата в картините са останалите следи от история, от събития, от живота наситени с импулси, идващи някъде от дълбоко и отдалеч. Именно на тези следи авторите са дали плът, цвят и ритъм. Те съвместяват древни послания, фолклорна традиция и постигат разнообразни като звучене и усещане материи чрез послания на духа.

Всяко тяхно произведение носи в себе си свят, като малка частица от безкрайността, който вече не приканва да видиш света, а да го изживееш и да усетиш най-малкото му сърцебиене.

Изложбата в галерия L’union може да бъде разгледаа до 10 септември 2022 г.!

 

Информация: Павлина Маринова, галерия Люнион, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.