Д-р Дочка Кисьова-Гогова: Творческото кредо на Калин Николов

31.07.2022
Снимка 1

За Калин Николов творческите принципи в известна степен са тези, на художника от Възраждането. Според него ролята на българския художник днес е важна и е необходимо да има връзка с каузата на възрожденския. Затова съвсем логично е поведението му на творец, който още в началото на творческия си път – през 80-те години на 20 век обикаля с една книжарница по стъпките на Левски.

Това е пътуващата книжарница «Матей Преображенски», която през 1986-87 година заедно с радио екип в продължение на една година обикаля България. Ентусиазирани от идеята за юбилея на Левски, хората от екипа стигат до Плиска, Преслав и Мадара, където Матей Преображенски изнася последните си литургии. В маршрута, който екипът преминава, се търси не само символиката, свързана с Апостола, а и с българската духовност като цяло.

Темата за българската история е много близка до светоусещането на Калин Никоров. Той изследва личността на Васил Левски особено задълбочено през 1984-85 година и се натъква на интересни факти. В спомените на Цаню Захариев – националреволюционер и представител на Тревненската художествена школа, Левски внася от Румъния пакет литографии. Мечтата на неговата майка е да стане художник. Смята се също, че Левски рисува едно лъвче на входа на Драгалевския манастир и познава всички художници в България.

Темата за българската писменост също e любима тема на Калин Николов. Това определено има влияние върху избора, който прави и работи в повече от 40 периодични издания, най-важни от които са: вестниците Антени, Вечерни новини, Репортер 7 и списание Усури. В продължение на 20 години е художник на най-луксозния български вестник - «За буквите». Своите творби Калин Николов създава на основата на преживяното, при контакта с обществото и в съприкосновението му с природата. В първия случай творбите му са силно критични, а във втория – лирични и романтични.