Д-р Дочка Кисьова-Гогова: Творческото кредо на Калин Николов

31.07.2022
Снимка 1

За Калин Николов творческите принципи в известна степен са тези, на художника от Възраждането. Според него ролята на българския художник днес е важна и е необходимо да има връзка с каузата на възрожденския. Затова съвсем логично е поведението му на творец, който още в началото на творческия си път – през 80-те години на 20 век обикаля с една книжарница по стъпките на Левски.

Това е пътуващата книжарница «Матей Преображенски», която през 1986-87 година заедно с радио екип в продължение на една година обикаля България. Ентусиазирани от идеята за юбилея на Левски, хората от екипа стигат до Плиска, Преслав и Мадара, където Матей Преображенски изнася последните си литургии. В маршрута, който екипът преминава, се търси не само символиката, свързана с Апостола, а и с българската духовност като цяло.

Темата за българската история е много близка до светоусещането на Калин Никоров. Той изследва личността на Васил Левски особено задълбочено през 1984-85 година и се натъква на интересни факти. В спомените на Цаню Захариев – националреволюционер и представител на Тревненската художествена школа, Левски внася от Румъния пакет литографии. Мечтата на неговата майка е да стане художник. Смята се също, че Левски рисува едно лъвче на входа на Драгалевския манастир и познава всички художници в България.

Темата за българската писменост също e любима тема на Калин Николов. Това определено има влияние върху избора, който прави и работи в повече от 40 периодични издания, най-важни от които са: вестниците Антени, Вечерни новини, Репортер 7 и списание Усури. В продължение на 20 години е художник на най-луксозния български вестник - «За буквите». Своите творби Калин Николов създава на основата на преживяното, при контакта с обществото и в съприкосновението му с природата. В първия случай творбите му са силно критични, а във втория – лирични и романтични.

Завършива Националната художествена академия в класа на проф. Евтим Томов, специалност «Графика и графични технологии» и най-много обича да работи с размити печатарски бои и акварел. Това определено е във връзка с работата му в периодични издания дълги години. Освен това тези материали са трайни и евтини и му дават възможност да осъществи онова, което търси като трактовка на формата. А той търси реплика на точно пресъздадената реалност през призмата на хумора и философското обобщение. Често сюрреалистични, тези произведения са свързани не със съновидения, а с послания към обществото.

В техническа посока Калин Николов проявява специален интерес и обича да работи с техники, които дават възможност за експерименти. В началото започва с обикновената рисунка, а прави и литаграфии, офорт, суха игла, дърворез, а и други техники, свързани с дигиталния печат.

Най-интересно му е да работи върху оформлението на издания, да прави илюстрации и карикатури. Изявява се и в областта на живописта, плаката, сценографията. Днес работи в Националната галерия в София и едновременно с работата си като художник, организира изложби, пише и статии, посветени на различни художници, забранявани у нас до 1989 година. Идеалите му за художника са свързани със социално ангажираните автори - Георг Грос, Александър Жендов, Борис Димовски. Музиката и поезията го вдъхновяват за творчество, а творци като Йордан Радичков, Георги Рупчев, Радой Ралин са в приятелския му кръг.

Калин Николов е художник, който не търси ефимерния успех. За него е важно да покаже характерното за своя пластичен и философски изказ. Неговата обществена позиция е свързана с желанието му обществото да е един цялостен организъм, в който всеки да участва и работи за неговото обединение.

Активното му участие в художествения живот е свързано с организиране на самостоятелни и участия в общи художествени изложби както у нас, така и на много места в чужбина - София, Хамбург, Атина, Будапеща, Белгия, Канада, Турция. Творбите му са собственост както на наши галерии и музеи, така и на обществени и частни сбирки в много страни по света.

д-р Дочка Кисьова-Гогова

Дочка Кисьова-Гогова е изкуствовед, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. Работи в Националната галерия в София и преподава в Националната художествена академия в катедра „Плакат и визуална комуникация“.

Организира различни по характер изложби в областта на съвременното изкуство. Досега е представила повече от 120 при тяхното откриване, в различни галерии в столицата, в Националния изложбен център за съвременно изкуство при СБХ и в страната.

Има повече от 400 публикации – статии и студии в научни издания и периодичния печат, свързани със съвременното декоративно и изящно изкуство, както и монографична книга за художника Борис Колев (1906–1982). Сътрудничи и на БНР и представя различни по характер изложби и художници. Член е на Съюза на българските художници от 1992 година.

В последните петнадесет години интересите й се насочват и в сферата на личностното израстване, самоусъвършенстването, парапсихологията, написването на квантови, изцеляващи книги, както и активното обучение в тези области.

 

Албум с репродукции в Диаскоп

д-р Дочка Кисьова-Гогова в Диаскоп

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.