Загадъчна "Женственост" в изложбата на Здравка Василева в галерия Ларго, Варна

10.08.2022
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Здравка Василева

„Женственост / Femininity“

изложба- живопис

11 – 30 август 2022

Откриване: 11 август 2022 от 18.30 часа

От 11 август 2022 Арт Галерия Ларго ще представи за първи път в своите изложбени салони едно знаково име в съвременното българско изкуство – пловдивчанката Здравка Василева. Професор по живопис и композиция в НХА – София, ментор и любим преподавател на своите студенти, изящен живописец с топъл, нежен, приласкаващ колорит, мечтателка, разказвач на истории, визуален естет, облагородяваща характерното за нея класическо, академично рисуване с поетичност и мекота, нейна запазена марка – всичко това е Здравка Василева. Tемата на нейната нова изложба във Варна e „Femininity” или „Женственост“.

За изявата си в морската столица именитата ни художничка споделя:

„Историята на изобразителното изкуство познава женския образ като класически модел - муза, вдъхновение, архетип, свързан с красота, хармония, израз на добродетели и идеали. В предстоящата си изложба във варненската галерия „Ларго“ разглеждам образа на жената и женствеността в няколко аспекта. Тук не става дума за конкретни персонажи или портретуване, а за едно обобщение, търсене на по-силно внушение за присъствие и преживяване чрез женските силуети. Тези загадъчни образи концентрират идеята за жената като символ, архетип и емоционално присъствие. Картините са израз на женската емоционална натура и улавят нюансите на състоянията в сложната женска душа - размисъл, тъга, хармония, щастие, загриженост, любов..... Всяко нещо е по-хубаво/красиво, ако до него се прибави деликатното женско присъствие - нощния интериор, пейзажа, вечерната музика или красивата лятна градина.“

И наистина, разглеждайки картините от изложбата, ще установим, че всички женски образи са само загатнати силуети, жени в гръб, безлики образи, жени без собствена физическа идентичност – умело търсена и постигната от художничката изразност. Целта на Здравка не е визуално, а емоционално възприемане на обектите на творческите ѝ интереси. Ние, зрителите, трябва да почувстваме състоянието на нейните героини. Все едно е дали те са потънали в мечти („Почивка“) или съзерцание (“Una Donna a Venezia”), дали са разтворили съзнанието си, заслушани в музиката („Музика“), или са тъгуващи и очакващи, като една трепетна бяла сянка на нощното небе („Вечер“), дали са жени, създали във въображението и спомените си едно друго, отдавна загубено свое „аз“, с което все още водят задочен разговор („Дует“) или са жени, потънали напълно в процеса на творческо сътворение („Муза“).

Здравка Василева, Вечер

С присъщата деликатност, вкус и изисканост са интерпретирани сюжетите в картините на художничката. Дълбочината на цвета, баланса между светлини и сенки, деликатната рисунка, са разпознаваеми похвати в картините на Здравка Василева и самите те придават идеята за една особена чувствителност, но и категоричност на овладяния авторски почерк.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на авторката на 11 август 2022 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 30 август.

Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“.

Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

Здравка Василева, Почивка

Здравка Василева

Здравка Василева е родена на 30 септември 1977 в гр. Пловдив. През 2003 година завършва НХА, гр. София със специалност „Живопис“. От 2004-та година е редовен асистент в Катедра Живопис в НХА. Понастоящем е професор по живопис и ръководител на катедра Живопис в Национална Художествена Академия, София. Здравка има десетки самостоятелни изложби, по-важни от които в Галерия „Аспект“, Пловдив (2008, 2011), галерия Au Virage, Швейцария (2017), Галерия „Неси“, Бургас (2018), Галерия „Лабиринт“ (2018). Художничката има множество участия в сборни изложби в България и в чужбина, някои по- важни от които: „2 Монолога“ - съвместно с Георги Щърбев, галерия „Аспект“, Пловдив (2007), “Femininiti“ - кураторски проект в галерия Au Virage, Швейцария (2008), „Точки на пресичане. Художници рисуват художници“ в СГХГ, София (2010), „Идентичност между символика и цветове“ – пътуващ съвместен проект между Академия Брера - Милано и НХА (2018), Българо-китайска изложба на преподаватели в Пекин (2018) и др. Здравка Василева има Номинация за живопис от Национална изложба за съвременно изкуство на Алианц-България (2012, 2014) и Номинация за живопис в Биеналето “Приятели на морето“ в Бургас (2018 и 2020). Живее и работи в София.

 

Здравка Василева в Диаскоп

 

 

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго, Варна

Заглавно изображение: Здравка Василева, Una Donna a Venezia

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.