Истории, скрити в картини: Изложба на Илия Желев в галерия Аспект, Пловдив

16.09.2022
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Илия Желев

изложба живопис

21 септември – 10 октомври 2022

Откриване: 21 септември 2020 от 18.00 часа

Спазвайки традицията, и тази година през есента Илия Желев гостува в галерия Аспект с най-новите си картини. В изложбата са представени двадесетина работи, предимно класически живописни платна. Като акцент присъстват и няколко колажа, които разкриват последните му експерименти с тази техника.

Изложбите на Илия Желев винаги се превръщат в своеобразен празник за ценителите на ярките багри и експресивните цветни композиции. Повлиян в творчеството си от една страна от класическата модерна европейска живопис и от друга от българския фолклор, художникът постига в картините си невероятен колоритен интензитет, а оттам и впечатляващо силно въздействие върху зрителя.

Ето какво споделя той по повод своето творчество и заиграването му с цветовете:

Обичам цветовете, винаги съм ги обичал. Аз мисля в цветове, чувствам в цветове, сънувам ги, работя цветовете и си играя с тях. Никога не съм се страхувал да ги смесвам във всякакви възможни и невъзможни комбинации, да ги противопоставям, за да постигна хармония  от абсурдни цветни съчетания.

Илия Желев, Айнщайн, 100х100, акрил/платно

Но неговите картини по никакъв начин не бива да се възприемат единствено като ефектни цветни съчетания, те крият в себе си много пластове и закодирани елементи, които изискват време да бъдат открити и разбрани. „Моята работа не е да създавам изкуство, което да се разбира от пръв поглед – разсъждава художникът. — За разлика от плакатите или пътните знаци, моето изкуство не споделя очевидно съдържание. Моите картини трябва да карат хората многократно да се връщат пред платното, за да откриват нови неща, отново и отново – сутрин и вечер, лете и зиме, във време на радост и тъга...“

Нека всеки почитател на изобразителното изкуство да приеме това предизвикателство на художника и да дойде в галерия Аспект, където от 21 септември до 10 октомври ще има възможността да се потопи в света на Илия Желев и да открие своя собствена история, скрита в неговите картини.

Илия Желев 
 

Илия Желев е роден на 20 юли 1961 г. в град Пловдив. Завършва Художествена гимназия в гр. Смолян и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. За кратко работи като учител в Училището по приложни изкуства в Трявна, след което е художник на свободна практика. Живее и работи в Пловдив.

През годините Илия Желев е реализирал десетки самостоятелни изложби в страната и чужбина, като е особено популярен в Германия, Австрия и Швейцария. Негови картини са собственост на частни колекции в България, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, САЩ, Канада, Нова Зеландия , Великобритания, Турция.

Илия Желев работи в сферата на абстрактната живопис със свой собствен разпознаваем стил. В творчеството си е силно повлиян от една страна от българския фолклор, а от друга от класическото модерно европейско изкуство.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 

Илия Желев в Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.