Приветствие, дошло от изтока

04.10.2022
Снимка 1

Отзив за нова книга на Професор д.пс.н. Илия Пеев  „На Океана с Любов, Вяра и Надежда” от Професор Ян Бао Син, инженер корабостроител, Институт за проектиране и изследване на кораби, Китайска държавна корабостроителна корпорация.

 

Много се зарадвах на Вашия E-mail от 15 февруари 2021 година, от който научих, че скоро ще излезе на бял свят Вашата нова книга „На Океана с Любов, Вяра и Надежда”. Моля, приемете моите сърдечни поздравления за Вашия достоен творчески плод.

Научната дружба между нас започна през 2018 година, когато нашият общ приятел Юрий Владимирович Ведерников ни даде на двамата електронните адреси и започнахме да си обменяме информация по взаимно интересуващи ни въпроси. По такъв начин аз се запознах с Вас, специалист по психология.

Чрез нашето общуване, Вие създадохте в мене дълбокото впечатление, че имате огромни познания в областта на морските идиоми и морските жаргони.

Вие сте събирали тези идиоми и жаргони от различни страни, дали сте им правилно обяснение и тълкуване, изучи ли сте по какъв начин те са се появили, и на основата на Вашата работа Вие можехте да анализирате психическите и моралните аспекти на поведението на моряците по време на плаване.

Разбрах, че Вие от десетки години имате траен научен интерес към херменевтиката на моряшкия синдром „Хвана го желязото” и програмите за благосъстоянието, психическото и физическо здраве на корабните екипажи в продължителните плавания (Welfare & Wellness at Sea). Помня, че тогава ние заедно много дълго време обсъждахме тази тема – една от най-важните в корабоплаването. Обстановката на моряците е много трудна: те са далече от родния край и близките. Плават на самотен кораб в обширния океан, при жесток вятър и вълнение, имат продължителна и тежка работа, недостиг на продукти, на лекарства и т.н.

На основата на направените изследвания Вие може да давате препоръки за облекчаване на психологическото натоварване и предлагате стратегии за справяне с различни конфликти и психически разстройства у моряците по време на продължителните плавания.

Професоре, Вие ме питахте дали познавам някои морски идиоми и жаргони в Търговския флот или Военноморските сили. Попитах и други колеги, но техният отговор беше отрицателен, ние сме корабостроители. Като конструктор на кораби от 60-те години на XX век, започнах моята дейност като проектирах кораби. Обикновено аз участвах само в ходовите изпитания на море и ходови изпитания при вълнение, при това само на корабите от първите мои проекти.

Тогава целият ни екип беше от ново поколение корабостроители. Всички бяха завършили своите специалности в училище или институт за Търговския флот или Военноморските сили и нямаха представа за такива морски идиоми и морски жаргони, които разкриват поведението на моряците в продължителните плавания. Не съм се срещал със стари капитани или стари моряци.

Тогава, като че ли Ви разочаровах, но ние дълго продължихме да обсъждаме въпроса за измененията в поведението на моряците при продължителните плавания, защото светът се развива и човечеството прогресира, а и условията на живота и дейността на моряците се променят.

В хода на продължаващите дискусии ние установихме добри дружески отношения.

Времето бързо тече и настъпи 2020 година. Целият свят неочаквано беше подложен на пандемията от коронавируса от нов тип, който по-късно получи названието COVID-19. Китай пръв в света обяви, че в град Ухан, център на провинция Хубей, е открита епидемия от пневмония, причинявана от коронавирус от нов тип и този вирус може да заразява по пътя от човек на човек.

Нашата страна бързо реши да затвори град Ухан и предприе най-строги предпазни мерки: отделяне и изолация на хората, слагане на маски, редовно миене на ръцете и пр. Всички тези мерки получиха абсолютна поддръжка и се спазваха от 1 милиард и 400 милионното население на цялата страна.

Едновременно Китай организира бързото прехвърляне на повече от 10 000 лекари и медицински сестри в Ухан. По такъв начин се развърна най-голямата мащабна операция в света за спасяване болните от епидемията от пневмонията от коронавируса от нов тип.

Професоре, Вие от далечна България внимателно и с голяма загриженост следяхте за прогреса в борбата с епидемията в нашата страна. Така Вие разбрахте по какъв начин Китай победи COVID-19.

Едновременно с това, Вие особено силно съсредоточихте Вашето внимание върху работата на психолозите и психотерапевтите, които помагаха да се лекуват болните от този по-рано нечуван вирус.

На 23 март 2020 г. Вие ми написахте E-mail, в който подчертахте, че в провинция Шенси (Северо-Западен Ктай) са публикувани многоезични версии на „Ръководство по психично здраве при пандемни пневмонии, предизвикани от новия коронавирус” (COVID-19).

Казахте ми, че дадената книга е пусната на китайски език и на английски език в печатна, електронна, онлайн и аудиоверсия. Всички публикувани книги са безплатно предоставени на читателите.

Вие ме помолихте срочно да изпратя тази книга на Вашия E-mail. Постарах се да намеря тази брошура, но това веднага не ми се удаде. Накрая, на 10 април 2020 година аз намерих тяхното свързващо звено (link) и Ви изпратих следните материали:

- A Guidance Manual on Mental Health During the NCP Outbreak;

- Ръководство по психично здраве при пандемни пневмонии, предизвикани от новия коронавирус” (COVID-19;

Двете ръководства са издадени от Издателство „Шенси шифандасюе чубанше”, Шенси, 2020.

Остана още една задача, поръчана от Вас: На кого да изпратя Вашата статия „Хигиена на душата по време на пандемията COVID-19” (Mental hygiene during COVID-19 pandemic), която Вие публикувахте в българското списание „Национална сигурност” № 4/2020, която статия ми бяхте изпратили на E-mail на 9 април 2020 г.

За това аз по всякакъв начин търсех телефонен номер, E-mail адрес и WeChat адрес на преводачката на гореуказаното Ръководство на руски език професор Мэн Ся, но нищо не се получи. Затова на 24 април 2020 г. се обърнах към моя приятел Цуй, главен редактор на списание „Съвременни кораби”. Той публикува моята молба на неговия microblog – Публична медия. Този microblog има почти милион последователи – fans, бързо получихме от един читател E-mail адреса на преводачката професор Мэн Ся.

Тогава аз веднага се свързах с нея на WeChat и й предадох Вашата статия и събраната от Вас чуждестранна информация за този коронавирус от нов тип.

Да, получавайки Вашата статия във формат PDF и други Ваши материали, госпожа професор Мэн Сян  на WeChat ми отговори:

- Благодаря Ви, професор Ян! Много се радвам, че се запознах с Вас. Благодаря Ви, че ни предавате такава ценна информация.

Така ние с Вас завършихме дружеското общуване, размяна на информация и взаимна поддръжка в изучаването на опита на народите от цял свят в борбата им с коронавируса от нов тип.

На 10 април 2020 година г. Вие ми писахте:

- Ще се радвам, ако след пандемията, по Пътя на Коприната на Китай в Европа, Ви се отвори възможност да посетите България и Варна и да имаме възможност да се срещнем у нас.

Вашата нова книга „На Океана с Любов, Вяра и Надежда” се посвещава на обявеното от Организацията на обединените нации на 5 декември 2017 г. „Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. -2030 г.). В Книгата имате специална статия, посветена на X Международен ден на моряка 25 юни 2020 г.

Петте глави във Вашата книга оригинално са наречени като океански песни от първа до пета. Това е чудесно. В тях Вие възпявате Океана, който свързва хората със света, труда и любовта, и славните достижения на човечеството по океаните и моретата.

Да, от XX век до днес колко много гигантски пътнически и товарни кораби в света бяха създадени, и какви огромни блага от моретата и океаните ни бяха дадени. В нашето съвремие също бяха създадени стотици научноизследователски кораби. С тяхна помощ ние все по-широко и по-дълбоко ще изучаваме и опознаваме морето и океана. Тези знания ще ни помогнат по-безопасно да плаваме и по-рационално да използваме океана за благото на човечеството.

В Китай, през месец най 2017 година, НИС „Цзя Ген” започна своя първи научноизследователски рейс.

През октомври 2020 година новият пилотиран дълбоководен батискаф „Фендоучже” («Борец») се спусна от борда на новия поддържащ кораб-майка „Дълбоко море № 1” и се потопи на дълбочина повече от 10 000 метра в Марианската падина.

Човечеството все по-добре разбира, че трябва хармонично и устойчиво да съществува с Океана и да се развива съвместно с него.

Вие също така възпяхте подвига на моряците и моряшките семейства в условията на световната пандемия COVID-19. Моряците бодро и отговорно плават по моретата и океаните, срещу силните ветрове и вълнения, превозват необходимите продукти, медицинско оборудване и лекарства по целия свят, за да осигурят живота на човечеството и да спасят болните от коронавируса от нов тип.

Вие по време на пандемията забелязахте важността на хигиената на душата и ролята на психическата защита и психо-социалната подкрепа в екстремалните ситуации като пандемията COVID-19.

Последната песен, професоре, Вие посвещавате на българския поет, революционер-антифашист, Никола Йонков Вапцаров. Аз прочетох неговата биография в Интернет и тя веднага предизвика моето преклонение пред него.

Мисля, че когато тази книга бъде преведена на китайски език, тя непременно ще предизвика съчувствие у китайските читатели.

Много Ваши научни работи са посветени на морето, моряците и техните семейства, морската психология и т.н.  Вие основно работите в такива направления на научните знания като научната маринистика и научните изследвания за морето, моряците и моряшкия живот.

Вие професоре, като специалист по психология, сте едновременно и горещ радетел на морската идея и активен привърженик на Националната морска стратегия.

27 февруари 2021 г.

град Нан Цзин, провинции Цзян Су

 

На заглавното изображение:

Професор Ян Бао Син и съпругата му Чжу И, инженер по гражданско строителство, старша висша степен, месец май 2017 г. на пирса при слизане от Научно-изследователския кораб "Цзя Гэн" (Jia Geng), (IMO: 9776640, MMSI: 413702290). Корабът е построен 2017 година и през април 2017 г. извършва своя първи рейс. Професор Ян Бао Син е консултант при проектирането и разработването на кораба, собственост на Института за науките за земята и океана (College of Ocean and Earth Sciences) на Сяменския университет, Xiamen University (XMU, en.xmu.edu.cn) в град Ся Мэнь.

 

 

Кореспонденция:

Професор д.пс.н. Илия Петров Пеев
E-mail: [email protected]
Mob.: +359 898 359 647
Home: +359 52 757 472

 

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.