„Морски разговори“ на Николай Няголов изплуват от дълбините в галерия Ларго, Варна

11.10.2022
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Николай Няголов

Морски разговори

изложба – живопис

13 октомври – 01 ноември 2022

Откриване: 13 октомври 2022 от 18.00 часа 

От 13 октомври 2022 година Арт Галерия Ларго ще представи за пети път със самостоятелна изложба в своите изложбени зали пловдивския художник Николай Няголов. Експозицията е озаглавена „Морски разговори“ и представя най-новите му живописни платна, специално създадени за изложбата в „Ларго“.

Роден в Ловеч, живеещ в Пловдив, Николай непрекъснато рисува морето. Във всяка негова изложба във Варна картините са като обяснение в любов, като непрекъснато възпяване и опоетизиране на това творение на природата, чиято вечност е непреходна и чиято красота е неподвластна на сезоните. Морето в неговата стихийност, морето в неговата кротка ласкавост, морето с неговата безкрайна нощна шир и морето с неговата лъчезарна дневна прелест.

Николай Няголов, Индианско езеро

Варненци са „познавачи“ на морето, те го обичат във всичките му състояния, те вдишват неговия въздух всеки ден, търсят го и се нуждаят от неговата ласка. Затова и пловдивският „морски“ художник винаги специално се готви за варненската морска публика, винаги представя нещо ново, нещо специално, премисляно дълго и преживяно. Така е и в настоящата изложба. За първи път Николай ще покаже творби, в които героите не са само емблематичните за него рибарски лодки, морски луни, чаши с мартини и бели параклиси, извисени към небето. В картините му в последната година започва да се промъква човешко присъствие. И досега винаги го е имало, но като нещо загатнато, иносказателно, едно невидимо присъствие, което зрителят усеща зад видимото в творбата. Зад завързаната, самотна лодка на брега, ние усещаме умореният рибар, който току що е прибрал мрежите след дългия ден в морето. Зад двете едва докосващи се чаши с червено вино улавяме следата на двама влюбени, които са ги оставили току що и са тръгнали, хванати за ръце по лунната пътека. В картините на Няголов винаги човешкото присъствие е било незримо, но силно осезаемо.

Николай Няголов, Винен тет-а-тет

В настоящата колекция обаче обичаният пловдивски автор съвсем буквално започва да вплита в картините си образи. Изненадващо, но и много умело. „Морски разговори“ водят вече не само двете недопити чаши с вино или двете лодки на брега, двете сгушени една до друга рибарски хижи или двете морски вълни, но и едни стилизирани образи, които изплуват от морските дълбини на неговите картини. Внимателният зрител ще забележи, че тези образи не могат да бъдат лесно оприличени на мъж или жена, в тях има една аморфност и промяна. Те са като изплуващи от дълбините морски духове. В същия момент „разговорът“ им като че ли е повече с нас, зрителите, отколкото помежду им. Образите са с очи, вперени в съзерцаващия картината и ни кара да чувстваме, че като че ли „разговорът“ е нещо, което е започнало някога, някъде и сега продължава отново.

Всеки човек, живял край морето, е имал съкровени, само негови, моменти на интимност с него. Когато седим сами на брега и му говорим на глас или само в мислите си, а то ни помага да хармонизираме своя вътрешен мир, да намерим отговори на трудни въпроси, да бъдем утешени и заредени със сила. Това е морето, нашето море. И него ще открием в „Морските разговори“ на Николай Няголов, разказани в галерия „Ларго“.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 13 октомври 2022 г. от 18:00 часа в Зала 1 на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8, Варна. Изложбата продължава до 01 ноември. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“. 

Николай Няголов, Синьо утро

Николай Няголов

Николай Няголов е роден на 02.11.1963 г. в гр. Ловеч. През 1982 г. завършва Художественото училище за приложни изкуства в град Троян със специалност “Керамика”, а през 1988 г. се дипломира във факултета по Изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” със специалност “Графика”. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби в най-престижните софийски и пловдивски галерии, както и в Берлин (1992, 1993), Виена (1997), Лондон (2000), Лос Алтос, САЩ (2001, 2006), Белмонт, САЩ, (2002), Пало Алто, САЩ, (2004). Няголов има множество участия в национални и международни изложби, особено такива, представящи съвременното българско изкуство в чужбина - “Културен мост Германия-България” през 1993 г., “Балканска среща” в Охрид през 2000 г., “Български художници” на о-в Св. Ахилеос в Гърция през 2003 г., “Съвременно българско изкуство” в Белмонт, САЩ през 2006 г. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Германия, Англия, както и на няколко музея за изобразително изкуство в България и чужбина. Николай Няголов работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. От 1989-та г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив. Член е на Съюза на Българските Художници и на Дружеството на пловдивските художници. Има четири самостоятелни изложби в Галерия Ларго: "Морски видения" (2011), "Серендипити" (2016), "Морски луни" (2018) и „Споделено“ (2020). Живее и работи в Пловдив.

 

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго, Варна

Заглавно изображение: Николай Няголов, Пустинно море

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.