Йордан Д. Радичков е гост на Литературния салон Spirit&Spirit, Пловдив

18.10.2022
Снимка 1

Пловдив чете, Spirt & Spirit и Жанет 45

представят

Йордан Д. Радичков

"Навалица! Или 25 часа в град София"

Въпросите задава Стефан Русинов

18 октомври 2022 от 19.00 часа, Клуб Петното на Роршах

Навалица! Или 25 часа в град София е последния сборник  с разкази на Йордан Д. Радичков. Ето какво пише за книгата си авторът: 

„Скъпи читателю, книгата, която държиш в ръцете си, измина дълъг и труден път, за да попадне при теб. 

Първият ù редактор обърна внимание на автора, че книгата е изключително лоша и под нивото му. Авторът не се отчая и потърси втори редактор, който я определи като „чудесна“ и посъветва някои думи да се заменят с други. 

Ръкописът замина към издателството, откъдето настояха за намесата на истински редактор. Такъв беше назначен служебно – и слава Богу, човекът беше добронамерен. И макар не особено впечатлен, все пак си позволи да отбележи, че някои от текстовете граничат с гениалното. 

Уви, едно е да граничиш, друго е да си там! 

Година по-късно книгата отново беше пратена на издателя. Този път той я определи като нищожна и бездарна и настоя за промяна в заглавието, в законите на времето и реда на текстовете. Авторът отново запретна ръкави и не след дълго издателството звънна на автора, за да изкаже своя възторг. 

Това не беше краят на пътя на книгата, тъй като беше нужен и текст за задната ù корица. Никой не пожела да се докосне до нея и да остави името си като гарант за качество. И добре че е така, защото последното, което би искал авторът, е да завлече някого със себе си в бездната на бездарието и посредствеността. Нека той сам се възправи на дъното на тази необятност – с гордо вдигната глава! “

Йордан Д. Радичков

Йордан Д. Радичков (1989 г., София) е автор на сборниците с разкази „Малка човешка мелодия“ (2015), „Игра на гъски“ (2016), „Двеста линейки на час“ (2018) и „Навалица! Или 25 часа в град София“ (2022). 

През 2019 г. на немски излиза книгата му „Leben, wo bist du?“.

Носител е на Международна награда за къс разказ Ubud Writers and Readers Festival, 2013 г. Има публикации в Литературен вестник, Klaxon Press, Гранта, Австрийския артистичен проект DIVAN, Пеат некогаш, списание Култура.

 

  • Събитието в Пловдив е част от културната програма на Пловдив чете 2022/есен и Литературния салон Spirt&Spirit. Литературният фестивал Пловдив чете 2022 е част от календара на културните събития на град Пловдив и се реализира с подкрепата на Община Пловдив.

 

Информация: Гергана Георгиева, Жанет 45

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника