„Троянските музиканти“ ни спасяват с песни и смях, а Диана Маркова тихо подрежда историите им

20.10.2022
Снимка 1

Кръчмата е метафора за щастието в живота, отбелязва редакторът Светлана Дичева.

Диана Маркова е решила да пише като истински писател – с усърдие, съблюдавайки формата на романа, с изграждане на богати образи. „Троянските музиканти“ е първият ù подобен опит, макар и поредна творба, и представлява по-пълната и щастлива история на кръчмарските музиканти от малкия град.

Издателството за българска литература „Лексикон“ предлага книгата на пазара отскоро. Тя е посветена на този изчезващ вид хора – кръчмарските музиканти, чиито занаят е обречен на заличаване с появата на различни явления през годините – чалгата, дискотечната музика, технологиите. Но ако и сега отидем в Троян, ще открием героите от книгата да свирят в гостилниците и ресторантите в града. И ще усетим празника от хубавата музика, вкусната храна и веселите разговори с приятели. Това е то щастието, нали?

За написването на романа Диана Маркова е събирала материали – истории и идеи, от активните в настоящето музиканти в Троян. Със срещи, разходки край реката и разговори в летните нощи, тя успява да „хване“ същината на голямата история. А тя, историята, е пълна със смях, но е добре да уточним, че понякога може и да разплаче. Приключенията на троянските кръчмарски музиканти се простират между балканския град и морето, столицата и далечните чужди земи; от прекрасните български песни до рока, естрадата и италианските шлагери, които те пазят в богатия си репертоар.

Каква е ролята на кръчмарския музикант? Той ще се грижи за настроението на гостите в заведението, като улавя всяка тяхна емоция и я изсвирва. Той ще се движи между посетителите и ще долавя най-подходящия ритъм – песен от филм, от фестивал или някой незабравим летен хит. И ще се радва, когато го насърчаваме с усмивка и наздравица.

А писането на роман е любопитна работа, която оставя чувство на пълноценност и наслада. То е изследване и работа с дълбокото. Но и сладкодумие, и радост от създаването. Това споделя с нас Диана Маркова и ни кани на 23-ти ноември в книжарница „Хеликон“ на бул. „Витоша“ в София. Книгата може да бъде заръчана и от сайта на издателство „Лексикон“.

Информация: изд. Лексикон

 

Диана Маркова в Диаскоп

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.