"Тези междинни неземни светове, които изпълват моето същество" на Мари Чивиков в галерия Структура

11.11.2022
Снимка 1

Галерия Структура представя

Мари Чивиков

"Тези междинни неземни светове, които изпълват моето същество"

29 ноември - 31 декември 2022

Откриване: 29 ноември 2022 от 18.00 до 20.00 часа

Това е една много лична изложба, която изследва фамилната история назад във времето и изповядва чувствата на художничката в процеса на търсене на собствената си самоличност.

Мари Чивиков е дъщеря на българския дисидент, писател и журналист Жерминал Чивиков. В бащиния й род, произхождащ от Русе, се преплитат австрийска и българска кръв, историята на дядото анархист и съдбата на бащата, прекарал три години в българските затвори за разпространяване на позиви с „клеветнически твърдения срещу народната власт“. По линията на майка си Илзе Мари Чивиков трябва да преодолее географското и ментално разстояние до индонезийския остров Ява, бивша холандска колония, в която смесените бракове са били често срещани.

През 2018 художничката представя изложбата “On Track“ в независимото пространство Æther София, в която изследва корените си чрез живота на своя дядо Панайот Чивиков – анархист, поет, прозаик, публицист, участник в гражданската война в Испания. Още в този проект тя не само разказва собствената си история, но я свързва със съдбата на България и Европа от първата половина на ХХ век, съдба, в която има сериозни политически и културни сътресения.

Мари Чивиков. Herstory, 2022, маслени бои, акрил, платно, 214 х 98см

В сегашния проект Мари Чивиков се обръща към индонезийско-холандския си произход. Проучвайки писма, снимки и посещавайки местата на своите предци, художничката изгражда своята биография, която се преплита със световните исторически процеси. В основата на нейните търсения са малките и големи истории, записани от баба й за нейното отглеждане като дете на коренна жителка и западноевропеец в колонизирана Индонезия през първата половина на ХХ век. Точно тази линия, която често започва от жените от остров Ява с деца от европейски мъже, е много малко документирана. Тяхната роля в обществото е била подчинена и гласовете им дълго време са останали недоизказани.

Изложбата включва свободно висящи в пространството живописни пана, които сглобяват пъзела на една личната история, но и хвърлят светлина върху различни световни проблеми.

Мари Чивиков. Утроба, 2022, маслени бои, акрил, платно, 214 х 120 см

 

Информация: Марина Славова, +359 890 116 300, [email protected]

Заглавно изображение: Мари Чивиков. Жена, 2022, маслени бои, акрил, платно, pvc, котешки косми, 48 х 35 см

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.