"Морски диалози" на Николай Няголов в галерия Аспект, Пловдив

21.11.2022
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Николай Няголов

Морски диалози

23 ноември - 14 декември 2022

Откриване: 23 ноември 2022 от 18.00 часа

В навечерието на зимата в галерия Аспект своята трета самостоятелна изложба реди обичаният пловдивски художник Николай Няголов. Работещ в областа на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изобразителното изкуство, в творбите си художникът умело съчетава богата и ярка цветност със силна и категорична техника, абстрактна композиция с елементи на конкретност. Картините му са живи, носят в себе си дълбочина на изказа и прецизност в пресъздаването на детайла.

В настоящата изложба Николай Няголов ще представи двадесетина живописни платна, повечето от които са рисувани специално за изявата му в Аспект и са обединени около темата за море, лято, морски пътешествия и приключения. Художникът е избрал за мото на експозицията „Морски диалози“ – събирателно за неговите усещания и възприятия, провокирани от преживяванията му край морето, от влиянието, което то има върху него като творец.

„Идеята за тази  изложба дойде от пътуванията ми през последната година. След дългото затваряне от пандемията и трудното или дори невъзможно за пътуване време, поне при мен беше така, човек  отваря още повече сетивата си и вижда нещата по по-различен и по-задълбочен начин. Порази ме отново усещането колко различна е светлината в различните места по света по колко различен начин тя си играе с водата и колко различни са отраженията ѝ. Колко различен е хоризонтът и колко богат е цветът на различните морета и океани. Така че заглавието дойде от разговорите, които водих сам с тези нови усещания, които ми даде светът. И понеже винаги това ставаше край морска или океанска шир, диалогът беше между мен и нея. Дано и зрителят да усети и проведе този диалог...“ – споделя художникът Николай Няголов.

Изложбата се открива на 23 ноември, сряда, и ще продължи до 14 декември. Нека всеки, който иска да проведе своя морски диалог, да дойде и да се наслади на естетските живописни платна на Николай Няголов, а защо не и да отнесе частица от лятото у дома си.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

Заглавно изображение: Николай Няголов, "Крайбрежен град", 50х60, акрил/платно

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.