НОВИ КНИГИ: Крум Филипов и "Писма до сина ми"

15.12.2022
Снимка 1

За книгата

Името на момчето е Крум Филипов, а стиховете, посветени на баща му, са събрани под заглавието „Затръшнато небе“. Щастлив съм, че улицата ми подари тази млада поезия. Сред днешната политическа гмеж, където всеки е враг на всеки, тя ме върна в онези далечни години, когато жаждата бе по-силна от пиянството. В годините на вечните юноши, които четяха Рембо и пишеха като Далчев...

Стефан Продев, в. „Дума“, 2 юли 1994 г.

Поезията на Крум Филипов по някакъв начин напомня на дъхав, прясно изпечен хляб. Носи в себе си интуиция за конкретно родовото, но в дълбочината ù има и нещо много повече – интуиция за родовата свързаност на всичко с всичко в света. В най-добрия смисъл на думата това е поезия с основание. С онтологично основание. С основанието да замесиш утрешния ден, след като си нахранил вчерашния.

Кръстьо Раленков

За автора

Крум Филипов (1969) е роден в Смолян. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и режисура в НАТФИЗ, в класа на проф. Иван Добчев. Автор на стихосбирките „Затръшнато небе“ (1995) и „Воден знак“(2013) и на романа „Синът на авиатора“ (2018).

Крум Филипов, "Писма до сина ми"
Издателство Жанет 45 (2022)
Редактор: Иван Ланджев
Художник: Кирил Златков
Цена: 12 лв.
Брой страници: 44

 

Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

 

Крум Филипов в Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.