Градска художествена галерия – Пловдив с награда „Сграда на годината“ от едноименния Национален конкурс

16.12.2022
Снимка 1

Постоянната експозиция на пловдивската Градска галерия на ул. „Съборна“ получи приза „Сграда на годината“ за проекта „Реставрация и реновиране на Градска художествена галерия - Пловдив”, в категория „Социална инфраструктура – Култура“.  Престижните награди на ежегодния Национален конкурс „Сграда на годината“ бяха раздадени на тържествена церемония на 15 декември в София. Статуетката, чийто автор е известният скулптор Петко Москов, придружена от диплом, беше връчена на Красимир Линков – директор на галерията, която е инвеститор на проекта. Съгласно регламента статуетки получиха още арх. Петко Костадинов от “Арко Тийм” ООД като проектант и Николай Иванов от “Николай Ом” ЕООД като главен изпълнител на строителството. Наградата е определена от авторитетно 33-членно жури с председател проф. д-р арх. Георги Станишев сред конкуриращи се десетки номинации.

Финансираните от Община Пловдив дейности по реставрация и реновиране на Постоянната експозиция на галерията на ул. “Съборна” 14А в Стария град, възвърнаха великолепието на историческата сграда на  Девическото училище, проектирано от арх. Йосиф Шнитер (1881 г.). Възродената сграда, в която са подредени над 300 картини и скулптури от емблематични творци на българското изкуство през последните две столетия, беше тържествено открита на 15 април в празничната за галерията 2022-а, когато тя навърши 70 години от основаването си.

Церемонията по раздаването на наградите ще се излъчи по БНТ 1 на  21 декември.

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.