Георги Чепилев: Български комикс предшественици

05.01.2023
Снимка 1

На класическите български издания за романи в картини са чужди големите жанрове като сатиричен роман или повест. Рядък е и сатиричният разказ. Публикуват се български малки комедийни форми, взети от ежедневието. Първаначално Александър Божинов работи в духа на СИМПЛИЦИСИМУС. Не са му били неизвестни нито френските комикси, нито карикатурите на ПЪНЧ. Дълги години работи без да намери българския тип жизненост. Това се случва едва тогава, когато илюстрира веселите стихове на шопски диалект — ПИЖО И ПЕНДО от Елин Пелин. Типовете вече са намерени и стават популярни и любими на всички.

Пижо и Пендо са герои на софийското ежедневие, весели марионетки, които говорят истината за министрите. Градското население научава истината от неграмотните шопи. Затова Божинов се счита за баща на българските карикатури. Оттук пътят е бил отворен за диалог и чуждeстранни влияния, по този път тръгват Илия Бешков, Стоян Венев и др. автори на български комикси. Но цялата тази сатира има за предходник Алеко Константинов. Неговите фейлетони са първите сатирични обобщения. В тях има един общонароден дух. Това са стари традиции от нашето Възраждане, свързани с анекдота за Хитър Петър, Станю Познавача и Настрадин Ходжа. Те са герои и на комиксите ни. Никой не може да каже до каква степен тези творби изиграват роля за обновлението на духовете във време, в което общественото мнение фактически не съществува и не може да се образува.

Пробуждане и осъзнаване означават деятелност - ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК е първоначалната програма, отправена към отделната личност. Въпросите в България поставили ДАМАСКИНАРИТЕ, а отговорите последвали от Паисий, Раковски, Берон, Захарий Зограф... Човекът от дамаскините е бил глас, говорещ в мрака.

Днес вече, когато няма идея за нашата целокупност, няма идея за общност и на тези приказки отдавна никой българин не вярва, добре е да се върнем назад и да се вгледаме в своите предшественици.

Първа публикация: 19.09.2011

 

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.