Чапкънов. Алхимикът: Изложба на именития скулптор, посветена на неговата 80-годишнина

08.02.2023
Снимка 1

Националната галерия представя

Чапкънов. Алхимикът

14 февруари – 14 май 2023

Вернисаж: 14 февруари 2023 от 18.00 до 20.00 часа

Двореца, пл. „Княз Александър I“1

Националната галерия открива изложба на българския скулптор Георги Чапкънов, посветена на неговата 80-годишнина. Включени са над 70 творби - собственост на художника, от фонда на Националната галерия, Музея на хумора и сатирата в Габрово, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Велико Търново, Добрич, Русе, Силистра, Стара Загора и Ямбол, частни колекционери.

Чрез средствата на виртуалната реалност в една от залите е представен най-знаковият за автора проект – монументът, посветен на град София. Разположена върху 16-метрова колона, тази статуя е малко позната в своите детайли и история. Процесът на създаването й, продължил повече от девет месеца през 2000, е представен с откъси от непоказвания досега филм на режисьора Тодор Чапкънов.

Изложбата, ретроспективна по характер, поставя толкова “земното” на пръв поглед творчество на Георги Чапкънов в контекста на един надземен, метафизичен свят, където небесното има своя ясно отграничена структура. Това е пътят, по който е съдено да премине всяка човешка душа – от предверието/чистилището до ада и рая. Този Космос, духовен свят на преобразуване и ставане, се държи от едно всесилно божество, което има женска същност и форма – „небесната премъдрост” София.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столичната община и с любезното съдействие на УниКредит Булбанк.

Куратори на изложбата са Иво Милев и Милко Добрев.

 

За допълнителна информация: Милко Добрев, главен уредник в Националната галерия, 0877 362 883

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.