Сандро Милър и Джон Малкович с почит към майсторите на фотографията

09.02.2023
Снимка 1

Националната галерия и фондация „Мусиз“

представят

Майстори на фотографията, издание ХV

Сандро Милър

Малкович, Малкович, Малкович:

Почит към майсторите на фотографията

17 февруари – 30 април 2023

Вернисаж: 17 февруари 2023 от 18.00 до 20.00 часа

Презентация на Сандро Милър: 18 февруари (събота), от 11.00 до 12.30 часа

Квадрат 500

Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от ХХ и ХXI век в серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“. Изложбата включва 61 цветни и черно- бели фотографии, в които Джон Малкович се превъплъщава в образите на известни личности.

През 2013 Сандро Милър решава да осъществи проект, който да отдаде почит на авторите,  които повлияват на собствената му кариера. Избира 35  фотографии, които да възпроизведе. Сред тях са  снимката на Ървинг Пен, показваща свития в ъгъла Труман Капоти; Мерилин Монро от Бърт Стърн; образът на мигрантката с деца, уловен от Доротея Ланг; автопортретът с автомат на Робърт Мейпълторп; иконичната снимка на Джон Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц; класическата фотография на Даян Арбъс на момчето с играчка ръчна граната; пчеларят на Ричард Аведoн и други.

Филип Халсман – Салвадор Дали (1954), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Сандро Милър се свързва с Джон Малкович, който веднага се съгласява да участва. Говорейки за него, Милър  отбелязва: „Джон е най-талантливият и творчески неуморим човек, когото познавам. Неговата гениалност не познава граници. Мога да му предложа някакво настроение или идея и само след миг той буквално се превъплъщава в дадения образ пред очите ми. Той вярва безрезервно в работата ми… Наистина съм благословен с приятел и сътрудник като него.” 

Успехът на Сандро Милър в света на рекламата му позволява да реализира и личните си проекти, включващи работата му в Куба, заснемането на американски блус музиканти и танцувални трупи, както и частично представеното в тази изложба дългогодишно творческо сътрудничество с Джон Малкович, негов стар приятел и съмишленик. За първи път Милър се среща с Малкович в края на 1990-те, докато работи по задача, възложена му от Театър Steppenwolf. Шестнадесет години по-късно Сандро и Джон отново  работят заедно, доказателство за което е серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“.

Сандро Милър

Сандро Милър e американски фотограф, двукратен носител на международната награда за фотография на фондация Lucie. През 2014 е удостоен за постиженията му в областта на фотографията като „Международен фотограф на годината“, а през 2015 – за серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“. Редица професионални конкурси нареждат  Милър сред 200-те най-добри рекламни фотографи в света.

След като вижда творбите на Ървинг Пен, Сандро Милър още на шестнайсетгодишна годишна възраст разбира, че иска да стане фотограф. В голяма степен самоук, той черпи знания от албумите, публикувани от множество велики артисти, добили култов статус в историята на фотографията. Чрез техните снимки усвоява изкуството на композицията, осветлението и портрета. С многобройни награди в своето портфолио, днес Сандро е един от най-изявените фотографи в света. Той стои зад множество рекламни кампании в САЩ, включващи: Adidas, Allstate Insurance, American Express, Anheuser-Busch, BMW, Champion, Coca-Cola, Dove, Gatorade, Honda, Milk, Microsoft, Miller/Coors, Motorola, Nike, Nikon, Pepsi, Pony, UPS и американската армия.

Джон Малкович

Джон Малкович е смятан за един от най-великите американски актьори на XXI век. В серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ той демонстрира хамелеонските си способности, влизайки безпроблемно в образите на Алберт Айнщайн, Че Гевара, Джон Ленън и Анди Уорхол. Благодарение на неговия огромен талант и удивителния фотографски подход на Милър, портретите поглеждат с уважение към историята на това  изкуство чрез гения на един фотограф и неговия вдъхновител.

„Майстори на фотографията“ се организира от фондация „МУСИЗ“ в партньорство с Националната галерия и diChroma photography. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фондация “Лъчезар Цоцорков”. Изложбата е подкрепена от Програма „Култура“ на Столичната община и УниКредит Булбанк, осъществява се със съдействието на Народния театър „Иван Вазов“, Гранд хотел София, изба „Братя Минкови“ и ВИП трейдинг дидживижън, официален представител на Leica.

За повече информация: Гергана Мудова, фондация „Мусиз“, 0892 222 365

Пиер и Жил – Жан Пол Готие (1990), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

Заглавно изображение: Доротея Ланг – Майката мигрант, Нипомо, Калифорния (1936), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.