Илия Пеев: Херменевтика на войната в Украйна - глъбинен психоанализ и новаторска миротворческа теза

14.02.2023
Снимка 1

В рубриката ПОЗИЦИИ

В редакцията на „Диаскоп” се получават материали с различни гледни точки на тема „Безумието на войната”. Ще се публикуват и възражения по повод изказани мнения, ако статията-отговор започва с посочване на грешки и завършва със заключение. Няма да се публикуват оспорвания на доклади, изградени от недоказани твърдения. Целта на тази рубрика е читателят, чрез сравнения, да получи доказателства и факти като ориентири за събитията от живота днес.

 

Капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев

 

Резюме: На базата на своите фундаментални изследвания върху глобалните проблеми на войната и мира, авторът представя чрез глъбинен психоанализ сложната и противоречива картина на войната в Украйна. Предлага се новаторска миротворческа теза.

Ключови думи: война, мир, психоанализ, миротворчество.

Hermeneutics of the war in Ukraine - profound psychoanalysis and an innovative peacemaking thesis

Professor Iliya Petrov Peev, Doctor of psychological science, Captain, Naval Reserve Officer

Abstract: Based on his fundamental research on the global problems of war and peace, the author presents through an deep psychoanalysis the complex and contradictory picture of the war in Ukraine. An innovative peacemaking thesis is offered.

Keywords: war, peace, psychoanalysis, peacemaking.

Възможно ли е човечеството да преодолее инстинкта си да воюва и ще спечели ли своята война срещу войната?”

Гуин Дайър (Gwynne Dyer), доктор на науките по военна история в Лондонския университет, един от най-известните в света анализатори по история на войната и международната политика. Войната. Смъртоносната игра на човечеството.

„Не хората, а правителствата правят войни.“

Роналд Уилсън Рейгън (1911-2004), президент на САЩ в продължение на два мандата 20 януари 1981 г. - 20 януари 1989 г.

Пълното разминаване между реалностите: Западният разказ за Украйна се пропуква”!

Алистър Крук, директор на Conflicts Forum

ВЪВЕДЕНИЕ:

Войната като въоръжена борба между държави, народи, коалиции, племена или обществени групи вътре в държавата, е постоянен спътник в живота на човечеството.

В свое изследване през средата на XX век, швейцарският учен Жан Жак Бабел (Jean–Jacques Babel) открива, че през последните 5 600 години човечеството е преживяло 14 500 войни с 3.5 милиарда убити. Съгласно статистиката на Жан Жак Бабел, цялата история на човечеството e история на войни, история с войни. По мнението на изследователя, човечеството е живяло само 292 години в мир без войни.

През XX век избухнаха две световни войни, които се водеха на всички континенти и погубиха повече от 60 милиона човешки живота.

През първите две десетилетия на XXI век войните не спират.

ИЗЛОЖЕНИЕ:

Главните въпроси, които продължават да тревожат жителите на цялата планета са: Накъде върви светът? Какво следва по-нататък? Ще оцелеем ли? Коя е същинската опасност за света? Кой заплашва света със заличаване и самоизтребление?

За да се отговори на тези свръхсложи въпроси, се извършат редица иследвания в целия свят. Американският изследовател Джеймс А. Лукас (James A. Lucas, peacefromharmony.org & countercurrents.org), подобно на швейцарския си колега Жан Жан Бабел, задълбочено проучва войните след края на Втората световна война и открива, че от 1945 година насам до 2022 година, с участието на САЩ са се водили войни в 37 страни и в тези войни са убити повече от 20 милиона души. Изследването е оповестено в Global Research. Centre for Research Globalization (globalresearch.ca) и се разпространява от ЮНЕСКО.

Причините за войните могат да бъдат разбрани чрез разкриване на основните движещи обществени противоречия.

Преди 20 години защитих дисертация за научната степен „Доктор на психологическите науки”, публикувана от Военното издателство в София като монография „Възможности за приложение на психотерапевтични методи в подготовката на съвременната армия - проблеми и перспективи”, в която разкрих главните противоречия, които ще доведат света до нови войни. Сега с огромна болка виждам и споделям отново, че откритото тогава от мене главно противоречие – битката за суровини и енергия, вече завладява света с пълна сила и го застрашава от тотално унищожение.

Войната в Украйна също е подвластна на това главно противоречие на XXI век и също е борба за ресурси и енергии. Професор Збигнев Бжежински, стратег и политик, Съветник по националната сигурност на САЩ, политолог и социолог от полски произход, в неговия най-значим труд - книгата „Голямата шахматна дъска: Американското превъзходство и неговите геостратегически императиви”, издадена през 1997 година, подробно разглежда украинските ресурси и енергии и американските интереси към Украйна. Дори са посочени прогностични срокове 15-20 години, в които САЩ трябва да се възползват от ресурсите на Украйна.

Известният американски политически наблюдател Тъкър Суонсън Карлсън, водещ на предаването „Tucker Carlson Tonight“ по Fox News, казва: „Войната в Украйна е огромен бизнес, добри перспективи за най-лошите хора в света. От къде идват парите? От Вашия джоб.”

Джими Дор (Jimmy Dore), американски политически коментатор, изрази следната позиция: (Fox News, foxnews.com): Съединените щати провокираха украинската криза в опит да получат икономическа изгода и да предотвратят сближаването между Русия и Германия. Американският Оръжейно-промишлен комплекс (ОПК) извлича огромни печалби от този конфликт.

Английският музикант Джордж Роджър Уотърс (George Roger Waters), певец, текстописец и композитор, съосновател и бивш лидер на Pink Floyd пише: „Войната е нещо изключително доходоносно. Тя носи толкова пари, защото позволява да се харчат много бързо огромни количества от тях. От нея се забогатява невероятно. Затова винаги ще се измислят причини да се започва някаква война, както и тя да продължава. И винаги ще ни внушават, че има достатъчно „други” , срещу които си струва да воюваме.”

Нещо изключително важно: Видният миротворец Роджър Уотърс беше поканен да присъства на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Украйна на 8 февруари 2023 г. в 17:00 часа българско време и произнесе вълнуваща реч. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН Роджър Уотърс каза „Не отглеждаме дъщерите и синовете си, за да бъдат ”пушечно месо” и призова за незабавното прекратяване на войната в Украйна!

Да си припомним, че преди половин година, през август 2022 г. в интервю за ТАСС, Роджър Уотърс разкри ролята на САЩ и тяхното ръководство за провокирането на украинската криза. Според него американците "по своя манталитет искат да управляват целия свят", а гражданите на други страни "трябва да страдат" заради това.

Действително, войната е нещо изключително доходоносно за едни – за най-лошите хора в света, по думите на Tucker Carlson, но същевременно войната е най-голямата човешка трагедия за народите, чиито войници и цивилни граждани загиват във войните.

Съгласно класическата парадигма на Карл фон Клаузевиц за войната, войните са тринитарни (тринитарен – троичен, от лат. Trinitas, гр. Αγία Τριάδα – Троица, Триединство, Триединен Бог – Отец, Син и Свети дух). Във във всяка война има ясно откроени три фундаментални участника:

а) Правителство, което ръководи военната кампания – то обявява войната, то ръководи войната, то сключва примирието.

б) Армия, която води войната и загива на полесражението.

в) Народ, който плаща войната и понася лишенията.

Както нагледно и убедително се вижда от тази триада, правителството обявява войната, а народите плащат войната, понасят лишенията и гинат с милиони във войните, затова, нека да помним заветите на онези герои, които са воювали и са жертвали живота си, за да има мир и благополучие за хората.

Руският флотоводец, полярен изследовател, корабостроител, океанограф, учен-теоретик на военноморското дело. участник в Руско-турската война (1877 – 1878) и Руско-японската война (1904 – 1905) е оставил ценен завет към поколенията: Помни войната!

Паметник на вицеадмирал Степан Осипович Макаров (1849-1904) в Кронщад: Помни войната!

Адмирал Макаров загина на флагманския боен кораб „Петропавловск” под Порт-Артур на 31 март (13 април) 1904 г. Заедно с него загина руският баталист Василий Василевич Верешчагин (1842-1904), участник в Руско-турската война (1877 – 1878), който вървеше в редовете на руската армия по време на войните в Средна Азия, на Балканите и на Далечния Изток. „Помни войната! – звучи и днес гласът на адмирал Макаров от дълбините на Океана, а заедно с него и заветите на великия художник Верешчагин, които остави със своите картини.

Нека да си спомним две от тях – „Победените. Панихида” (заглавно изображение) и „Апотеоз на войната”:

Василий Верешчагин. Апотеоз на войната. 1870-1871 г., 1871 г. Платно, масло. 127×197 см. Държавна Третяковска галерия

„Апотеозът на войната” е централното платно на туркестанската поредица на баталиста Верещагин, присъда на милитаристите на всички времена и народи! В тази картина художникът е въплътил своята главна творческа идея „Войната е позор и проклятие на човечеството”. На рамката на картината В. В. Верешчагин е поставил надпис: Посвещава се на всички велики завоеватели - минали, настоящи и бъдещи.

Василий Верешчагин, художникът, който нарисува истинското лице на войната, участва в Руско-турската Освободителна война 1877/1878 г. и остави много картини, които да напомнят на българските поколения цената на освобождението на България от пет-вековното турско робство. Признателният български народ помни, че творчеството на Василий Верешчагин е с много висока документална стойност за България, тъй като рисува серия платна, свързани с Освобождението от турско робство - ето някои от най-известните картини на великия баталист, които и днес ни изпълват с почит и признателност към загиналите за нашата Свобода:

- „Шипка – Шейново“

- „В окопите на Шипка“ („На Шипка всичко е спокойно“)

- „Панихида“

- „Мародери“

- „Превързочен пункт край Плевен“

- „Пред атака“

- „В атака“

- „След атаката“ и др.

Хуманистичният идеал, заложен от Верещагин в неговия “Балкански цикъл” е изключително важен и нужен на българския народ днес и завинаги! Без художествено-документалната хроника на баталиста Василий Верешчагин е невъзможна представата за българското Освобождение от турско робство. Убедени сме, че тези картини трябва да бъдат включени в учебниците по история и литература, предлагаме Министерството на образованието и науката и Министерството на културата трябва да предприемат практически и неотлагателни действия, защото обществото ни трябва да се грижи за паметта на младото поколение.

Глъбинният психоанализ на войната в Украйна позволява да вникнем много по-дълбоко в причините и да видим онова, което е невидимо с общия традиционен поглед върху военните действия и последиците от войната. Известна е максимата, че преди куршума, снаряда и ракетата, първа в боя литва мисълта. Бихме добавили и чувствата, които в определени моменти така завладяват човека, че доминират над мисълта до степен, при която хората загубват способността за трезва мисъл, преценка и решение. Такова силно чувство - най-древното каиново чувство, е завистта, която се определя като един от седемте смъртни гряха. Корените на завистта са много дълбоки и датират от зората на човешката цивилизация, което най-ярко и убедително е показано в покъртителната библейска история на първородните синове на Адам и Ева – Каин и Авел. Заради завист Каин убива брат си Авел!

Каин и Авел. Художник Себастиано Ричи (1659–1734). Италия.  Sebastiano Ricci. Cain smiting Abel with God's Expulsion of Cain from the Garden of Eden.

Едва ли има талантлив дух, който да не е изпитал безпощадните удари на завистта. Свети Василий Велики нарича завистта „доброволно страдание, породено от доброделите на другия”. Завистта унищожава всички постижения на човешкия светъл ум!

За голямо огорчение, завистливите злодеи проникват дори в такива святи области като образованието и науката, няма нищо по-страшно в университетите, академиите и училищата от академичните злодеи.

Завистливите хора, в т.ч. и академичните злодеи, искат да има това, което имат другите, но те не ги притежават. Чуждите успехи, достойнства, качества, постижения и изяви, предизвикват у завистливия човек неприятно, мъчително, продължително и болезнено чувство, което помрачава съзнанието му и заслепява разсъдъка му. Професор д-р Йордан Стоименов д.м.н., посочва „Психологична основа на завистта е несформираното у индивида нравствено чувство за хуманност и отсъствието на чувството за радост от успехите на другите. Много често завистта влияе деструктивно на личността и води до поява на различна невротична симптоматика” (Психиатричен енциклопедичен речник, стр. 337).

Завистта има многопосочно и многостранно въздействие. В най-новия си разказ-притча „Завист”, д-р Анатолий Щелкунов е направил твърде изчерпателна характеристика на завистта и нейните разрушителни драматични последици върху завистливия човек и хората, на които той завижда. Главният герой на притчата дядо Артемий Степанович разказва жестоки и трагични примери на завист у двама братя и техните семейства, подобно на Каин и Авел, и съветва своите внуци: Никога не трябва да се завижда на другите хора. Това чувство не води до добро. Веднъж заселила се в душата на човека, завистта е като ръждата, разяжда човека отвътре.

Завистта е като коварен вирус и се предава от един заразен човек на друг, бързо отравя сърцето, душата, мозъка и мислите, прераства в злоба и ненавист, деформира поведението. Зловредните мисли изменят и външния образ на завистливия човек, неговия поглед и неговото лице. Всичко се изкривява от злобата, очите излъчват огъня на ненавистта и гнева, поддалият се на завистта човек е като побеснял.

Завистта е най-злата страст, от нея няма спасение, човек се превръща в звяр. Много злини и убийства се извършват под влияние на това древно каиново чувство завистта, в човека не остава и капка милосърдие и доброта.

Хората избягват да говорят за завистта, затова и характеристиките на войните, респективно на войната в Украйна, от позицията на завистта, са твърде редки.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Представената сложна и противоречива картина на войната в Украйна не е изчерпателна и не може да бъде разглеждана като краен възглед за света и истина от последна инстанция, нито като крайна причина (causa finalis) и causa causalis - причина на причините. Известна е максимата, че първата жертва на войната е истината. Всяка от воюващите страни и коалиции се стреми да представи своята истина за войната, за целта се използват и десетки евфемизми.

Руският президент Владимир Путин обяви началото на Специалната военна операция в Украйна в телевизионно обръщение на 24 февруари 2022 г. и ясно посочи целта на Русия - да защити рускоговорящото население в Източна Украйна, както и да "демилитаризира и денацифицира страната", даване на неутралитет на Украйна, за да не може тя да се присъедини към НАТО.

Колективният Запад, ръководен от САЩ, реагира с информационно противодействие, финансова помощ и въоръжаване на Украйна, което Русия оцени като нарастваща агресия срещу нея, засилваща се след преврата в Украйна през 2014 г. и предприе ответни действия.

Голяма част от американските учени твърдо се придържат към ролята си на корективи на правителството и държавната политика. Те не само не се поддават на манипулации и провокации, но ги разобличават с цялата сила на научната методология. Един от тези учени, съхранил своята нравственост през годините, е професорът от Колумбийския университет Джефри Дейвид Сакс (Jeffrey David Sachs, jeffsachs.org), специален съветник на Генералния секретар на ООН, съветник на правителството на САЩ и на редица страни от Източна Европа, в т.ч. и на България, доктор хонорис кауза на Икономическия университет във Варна от 03май 2000 година (ue-varna.bg).

Преди 2 седмици, на 30 януари 2023 г. професор Джефри Сакс участва в интересен международен форум в Белград в Центъра за международни отношения и устойчиво развитие (The Center for International Relations and Sustainable Development, CIRSD, cirsd.org, pogled.info, fondsk.ru, ). В своето изложение той сподели:

- Войната в Украйна е война на САЩ срещу Русия, която не започна на 24 февруари 2022 г., а много по-рано. Предпоставките бяха заложени преди тридесет години, когато НАТО започна разширяването си на изток.

- Противно на американската пропаганда, която говори за лудия Владимир Путин, отприщил безпричинно война през февруари 2022 г., реално войната започна през февруари 2014 г. и причината е намерението на САЩ да въвлекат Украйна и Грузия в НАТО.

- Изграждането на укрепления в Източна Украйна продължи осем години с американски пари, с американски оръжия и американски технологии.

- Антируските санкции не сломиха руската икономика, но предизвикаха ефект на бумеранг. Имаха негативен резултат в глобално измерение, но Русия не спря да изнася стоки. Санкциите навредиха на Европа, която загуби достъп до евтина енергия за промишлеността. Санкциите бяха подкрепени от страни, в които живее едва 20% от населението на света.

Кристофър Колдуел в своя статия, публикувана на 7 февруари 2023 г. в The New York Times, написа: Съединените щати се превърнаха в главния противник на Русия на бойното поле.

Русия е най-голямата държава на планетата по площ и това логично обяснява наличието на каиновото чувство на завист и омраза към нея в много страни от десетилетия насам.

По време на перестройката на Михаил Горбачов в ход бил задействан план „Тридесет и три” за разчленяване на Русия, сега вече апетитите са нарастнали в публичното пространство се представя картата на Русия, разкъсана на 43 части.

На 10 февруари 2023 г. Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация заяви: Призивите за разчленяване на нашата родина стават все по-силни. Русия сега води подобна борба, каквато е водила срещу Наполеонова Франция през 19-и век и нацистка Германия на Адолф Хитлер през 20-и век.

Не без основание бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува решението на САЩ за изпращане на модерни танкове в Украйна и нарече усилията за отблъскване на руската инвазия "безумна война", определи войната като "украинската лудост" – та нали при силна каинова завист и омраза решенията са без разсъдък и разум! Затова Доналд Тръмп предупреди: Първо идват танковете, после идват ядрените бомби. Прекратете тази безумна война ВЕДНАГА! Толкова е лесно!

Напълно се присъединяваме към изразената тревога от Доналд Тръмп и всички цитирани в доклада автори, за ескалацията на войната в Украйна и опасността от прерастването й в Трета световна война с използване на ядрено оръжие. Споделеният от нас в статията глъбинен психоанализ и херменевтиката на войната в Украйна недвусмислено показват, че се намираме на прага на катастрофа, която заплашва живота на човешката цивилизация. Каиновите чувства на завист, злоба и омраза са обхванали властите, които правят войните, а съпротивителните сили на човечеството са твърде крехки, за да спрат войната.

Прогностичният подход, който беше използван в статията, дава възможност да предложим нашата новаторска миротворческа теза, която ще представим в тетрада (tetrás, tetrádos) интегрирани панела.

Квадриада (quadriade) на новаторската миротворческа теза със следните измерения:

Първо:

Без промяна на мисленето е невъзможен никакъв прогрес по проблемите на войната и мира. Нужна е неотлагателна, всеобща и срочна промяна на мисленето на държавниците, политиците и партийните функционери, формиране на позитивно отношение към вътрешната и международната политика. За целта следва да се прилага Позитивната психотерапия на професор д-р Носрат Песешкиан д.м.н. и Динамическата позитивна психотерапия на професор д-р Владимир Слабинский д.м.н. На всички нива на обществените отношения да се използва Психотерапията като новата наука за човека!

Издигане ролята на науката в борбата за мир, следване примера на великите учени - една от най-често срещаните теми на разговор между Алберт Айнщайн и Зигмунд Фройд е войната и мира!

Като превенция и предупреждение да припомним един горчив урок от историята за ролята на науката в опазването на мира:

- На 11 октомври 1939 г. група учени, сред които е и Алберт Айнщайн, връчват на американския президент Франклин Рузвелт писмо, в което го предупреждават за огромната опасност от разработваната в нацистка Германия атомна бомба.

- Преди това, през август 1939 г., в първото си писмо до американския президент, Айнщайн го убеждава да започне разработката на страховитото оръжие.

Няколко години по-късно Айнщайн съзнава негативната си роля в този исторически момент и започва дълбоко да съжалява за позицията, която е изразил: Аз направих най-голямата грешка в живота си, когато написах писмото до президента Рузвелт, в което препоръчвах да се направи атомна бомба!

Засилване приноса на Психологията на мира (Peace Psychology), която през 1989 г. беше включена в структурата на Американската психологическа асоциация (АРА) под № 48 в нейните градивни отдели за изучаване на мира, конфликтите, насилието и войните. Оказване на пълна подкрепа на Движението за мир (Peace Movement), възстановяване и рестарт на Световния съвет на мира, окуражаване на всякакви мирни инициативи като например Общобългарския поход за мир и неутралитет и учреденото във Варна през март 2019 г. Световно движение за мир, които ще гарантират световната архитектура на сигурност.

Прекратяване на ескалацията на войната в Украйна и включване на държавите в най-големия мирен проект в историята на човешката цивилизация "Един пояс, един път", свързващ Азия, Европа и Африка!

Второ:

Противодействие на силите на злото, разобличаване и обществено осъждане на хората, които запалват войните, автономно мислене на държавните лидери и провеждане на самостоятелна държавна политика без протекции и шантаж, включване на народната енергия и народната съпротива! Народът не е стадо! Мъдростта на народа е значително по-голяма от мъдростта на своите политици и държавници.

Трето:

Дълго стаяван глъбинен порив набира смелост и се отприщва за следната новаторска теза: Европа и Русия имат стародавни културни традиции, които ще направят Евразия духовен водител на човечеството! Така както бяха договореностите през 1974 година от Хелзинки!

Бившият държавен секретар на САЩ Хенрих Кисинджър преди по-малко от месец в интервю, публикувано във вестник „La Stampa”, загатна за тази перспективна примамлива миротворческа идея: След войната Русия трябва да бъде включена в европейското поле! Зная, че сега не изглежда съвсем реалистично, но мисля, че бъдещето ще бъде точно такова! Русия винаги се е възхищавала на Европа, на нейния културен модел, но в същото време винаги е била уплашена от Европа и Запада като цяло, тъй като е била многократно нападана.

Европа и Русия трябва да работят заедно за безопасността и обединението на Европа и Евразия. В новата архитектура на сигурността в Европа, Русия ще заеме основно място.

Четвърто:

Република България да отстоява своите национални интереси и национална идентичност! Държавниците и политицитге да не се поддават на натиск и чуждо влияние и да утвърждават територията на страната и Черно море като зона на мира!

Нужно ни е пълно единомислието за това, че трябва да се отстоява историческата правда, традициите и идеалите на българския народ, почтеността и признателността за градивната роля на Русия за националното ни Освобождение и за възстановяването на българската държава.

 

Литература:

1. Дайър, Г. Войната. Смъртоносната игра на човечеството. Превод: Антоанета Антонова Дончева-Стаматова. Издателска къща „Кръгозор“. С., 2005, стр. 505. ISBN 954-771-118-0.

2. Минчев, М. Родилният вик на Свободата. Слово, произнесено Юбилейната научна конференция „145 години от края на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. Приносът на Граф Н. П. Игнатиев за Освобождението на България“. Централен военен клуб - София, 26 януари 2023 г.

3. Пеев, И. П. Възможности за приложение на психотерапевтични  методи в подготовката на съвременната армия - проблеми и перспективи. Военно издателство. С., 2003, стр. 392. ISBN 954-509-257-2.

4. Пеев, И. П. Позитивната психотерапия в модерната армия и обществото. Военно издателство. С., 2002, стр. 236. ISBN 954-509-227-0.

5. Пеев, И. П. Войните и интелигентната отбрана през XXI век изискват развитие на човешкия потенциал и нови мисловни модели на военните кадри.

https://uni-plovdiv.bg/uploads/site/Elektronna%20biblioteka/Sbornik_Psihologiq_i_obshtestvo_ALL.pdf

Психология и Общество. Международна конференция. Университетско издателство „Паисий Хилендарски“. Пловдив, 2015 г., стр. 402-412. ISBN 978-954-423-991-6.

6. Тик, Е. Войната и душата. Издателство „Ах-Ба-Ка“. С., 2007.

7. Щелкунов, А. В. Зависть. Рассказ-притча. Русский литературный журнал МОЛОКО” („Молодое око”). М., 2023, Январь 23.

http://moloko.ruspole.info/node/15492

(23.01.2023 14:18)

Анатолий Щелкунов. Зависть.

Рассказ-притча / Илл.: Художник Иван Куликов

8. Финландският блогър Вейко Корхонен. Питате за резултатите от руската „агресия“?

https://radio999.bg/bylgariya/finlandskiyat-blogyr-veikko-korhonen-shokira-facebook-kogato

(19.05.2022 12:39), lentata.com

Финландският блогър Veikko Korhonen шокира Facebook, когато публикува тази статия

Питате за резултатите от руската „агресия“? Те са следните: половин Европа и част от Азия получиха държавността си от ръцете на точно тази държава.

9. James A. Lucas. The U.S. Has Killed More Than 20 Million People in 37 “Victim Nations” Since World War II.

https://www.globalresearch.ca/us-has-killed-more-than-20-million-people-in-37-victim-nations-since-world-war-ii/5492051

Global Research. Centre for Research Globalization. July 03, 2022.

10. James A. Lucas. U.S. Regime Has Killed 20-30 Million People Since World War II.

https://www.globalresearch.ca/u-s-regime-has-killed-20-30-million-people-since-world-war-ii/5633111

Global Research. Centre for Research Globalization. May 10, 2020 & 24 April 2017.

https://popularresistance.org/us-has-killed-more-than-20-million-in-37-nations-since-wwii/

11. Gabor Steingart. Die USA gewinnen den Ukraine-Krieg.

https://www.focus.de/finanzen/news/gastbeitrag-von-gabor-steingart-bewaffnung-auf-kredit-warum-die-usa-den-ukraine-krieg-gewinnen-werden_id_183364187.html

(19.01.2023, 16:53)

Gastbeitrag von Gabor Steingart Die USA gewinnen den Ukraine-Krieg

Gabor Steingart Die USA gewinnen den Ukraine-Krieg

12. Zbigniew Brzezinski. The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives. 1997.

Збигнев Бжежински. Голямата шахматна дъска. Американското превъзходство и неговите геостратегически императиви. Издателство „Обсидиан”. С., 1997, 256 с. ISBN: 9548240505.

 

Заглавно изображение: Василий Верешчагин, Победените. Панихида, 1878-1879 г.Платно, масло. 179,7×300,4 см. Държавна Третяковска галерия

 

Кореспонденция:

Професор д.пс.н. Илия Петров Пеев
E-mail: [email protected]
Mob.: +359 898 359 647
Home: +359 52 757 472

 

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.