"Моят свят" на Калина Атанасова в галерия Аспект ни препраща към светлия и разнолик свят с къщи и персонажи от отминали времена

21.02.2023
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Калина Атанасова

Моят свят

01 - 21 март 2023

Откриване: 01 март 2023 от 18.00 часа

На хубавия български празник Баба Марта в галерия Аспект откриваме живописната изложба на Калина Атанасова, добре позната и обичана пловдивска художничка. Въпреки многото реализирани изложби в родния Пловдив, тя за пръв път гостува в галерия Аспект със самостоятелна изява, за която се готви през последната година и всички 23 платна са създадени специално за пространството на галерията.

Картините в настоящата изложба Калина Атанасова обединява под мотото „Моят свят“, препратка към характерните за нейното творчество теми и сюжети, а те са трайно насочени в една посока – любимия ѝ Пловдив с неговия Стар град, Главната улица, живописния Капан. Върху платната тя разказва най-новите си приказки за Пловдив с усмивка, но и с малко носталгия, с много цвят и деликатна гротеска. В експозицията са включени и няколко пейзажа от Родопите, друга любима нейна тема - драматични, емоционални, колоритни и винаги хармонични. Светът на Калина Атанасова е светъл и разнолик, в него битуват къщи и персонажи от отминали времена, когато животът се е движел с различен ритъм, хората са имали достатъчно време и общуването е било някак си по-истинско. И всичко това е пренесено върху платното с фин рисунък и елегантен колорит, със задълбочен усет към детайла и живописно майсторство. 

Изложбата се открива на 1 март в 18.00 часа и ще продължи до 21 март. Нека всеки, който иска да се потопи в живописния свят на Калина Атанасова, да заповяда в галерия Аспект, а защо не, и да отнесе частица от него в дома си. 

Калина Атанасова

Калина Атанасова в Диаскоп

Калина Атанасова е родена през 1941 г. в Пловдив, където живее. Работи в областта на живописта. Член на Съюза на българските художници. Има над 20 самостоятелни изложби в страната. Участвала е в регионални, национални и международни изложби в България, Япония, Полша, Канада, Турция, Великобритания, Франция. Редовен участник в Международното биенале на сатиричната живопис в Габрово. Нейни картини се намират в много частни колекции в България и по света.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.