Кой е „Героят“ на провокативните Севдалина Кочевска и Петър Кочевски в ГХГ Пловдив, предстои да открием

24.02.2023
Снимка 1

ГХГ Пловдив представя

Сведалина Кочевска

Петър Кочевски

Героят

С участието на Емил Миразчиев

02 - 22 март 2023

Откриване: 02 март 2023 от 18.00 часа

Зали за временни експозиции

Севдалина Кочевска и Петър Кочевски подреждат нова изложба в Градската художествена галерия две години след мащабната си съвместна изява „Без герои“ в зала „2019“. Сега мащабът не е толкова разгърнат, но пък се появява „Героят“. За участие е поканен и визуалният артист Емил Миразчиев.

Откриването ще се състои на 2 март от 18:00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15.

Артистичните стратегии на Петър и Севдалина Кочевски са съвсем различни. Севдалина се изразява чрез инсталацията, обекта, видеоарта.

Тя е системен участник в акциите и изложбите на съвременно изкуство. Обича провокациите. Не рядко нейни творби предизвикват публичен скандал като инсталацията ù от поцинковани кофи с огледално дъно, посветена на 100 години от рождението на авангардиста Йозеф Бойс (Седмица на съвременонто изкуство, Пловдив 2021). А антивоенната инсталация от 400 „сребърни“ чували „Стената“ направо беше премахната от античния зид на Римския стадион (Седмица на съвременното изкуство, Пловдив 2022).     

Петър Кочевски използва платно, четка и бои. Но и тук провокацията е налице. Картините му са наситени с напрежение заради експресивните образи и композиции.

Преди две години двамата артисти подчертаваха, че герои няма.

Кой е главният герой в новата им изложба, предстои да открием.

Времето за това е от 2 до 22 март 2023 г.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.