10 години електронно издание "Диаскоп" 2013-2023: 24 думи за комикс изкуството

24.02.2023
Снимка 1

По повод 10 годишнината от създаването на електронно издание „Диаскоп” 2013-2023, редакцията ще публикува поредица от мисли за комикс изкуството с название „24 думи за комикс изкуството”. Мислите са избрани фрагменти от електронни писма — отговори на въпроси, зададени от членове на пловдивското комикс дружество през периода 2009-2019 г.

 

Въпрос: Впечатлени сме от раздвижените фигури в комикс изкуството, има ли някакви тънкости, чрез които и ние да постигнем подобни движения?

Отговор: Всеки занаят си има тънкости. Мурафет, както е думата. Има си мурафет, но си има и масраф. Много майстори крият своята техника, заради конкуренцията или я продават. Затова се казва, че занаят се краде.  Но където има конкуренция, има егоизъм и няма единение. Ние тук сме събрани в едно дружество с обща цел и за да има разбирателство между членовете, е необходима мъдрост. Затова всичко от своя опит ще споделяме. На сградата на парламента трябва да допълнят: „Мъдростта прави съединението, а съединението прави силата”.

Съществуват два вида възприемане и разработване на движението. Те се обуславят от две качества на съзнанието: да се анализира и да се синтезира единия и другия вид, т.е. извършва се анализ и синтез на физическо движение и анализ и синтез на движение на мисъл.

В комикс изкуството се изобразяват и двата вида движения: 1. Показва се последователност от фази на процес, развиващ се във времето; 2. Излага се пред очите на зрителя картина на движение — напр. „стъпало на бегач”.

Не е лесно между двата вида движения да се открие границата, защото се основават на способността комикс изкуството да отбелязва измененията във времето. И затова е невъзможно да се определи къде точно свършва моментното движение и къде започва фазата.

Един именит комикс автор — Ф.Мазарел споделя: „Понякога във въображението се явява не един миг, а много мигове и всички те са важни. Нито един не е в състояние да замести напълно останалите – тогава се развива замисълът в цяла серия изображения, но не е разказ в литературен смисъл. Това е разказ за нещата, които не могат да се разкажат с думи”.

Давам ви упражнение за добиване на опит в комикс езика: Не говорете повече от 24 думи на ден. Извън тях правете необходимите движения и жестове, за да ви разбират.

Георги Чепилев

 

Заглавно изображение: Кадър от комикса на Георги Чепилев  "Среща на преследваните", 2009 г.

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.