Редуциране - Рециклиране - Ре-употреба: Италиански дизайн, фокусиран върху повторната употреба на суровините

13.03.2023
Снимка 1

Националната галерия

Посолството на Италия в София представят

ЕкоДизайн.

3Р: Редуциране - Рециклиране - Ре-употреба

17 март - 30 април 2023

Откриване: 17 март 2023 от 18.00 часа

Квадрат 500, Панорамна зала на 6 етаж

Пресконференция на 17 март, петък от 11.00 часа

Посолството на Италия в София, Италианският културен институт и Италианската търговска агенция, съвместно с Националната галерия, представят в Квадрат 500 пътуващата изложба на устойчив италиански дизайн, фокусирана върху рециклирането и повторната употреба на суровините.

Инициативата е част от Italian Design Day 2023/Ден на италианския дизайн – поредица от събития, организирани от италианския дипломатически корпус навсякъде по света. Проявата има за цел да постигне широк отзвук извън пределите на страната чрез представяне на художественото и културно наследство на Италия, резултат от фината и  хармонична сплав от история, култура, изкуство и занаятчийски умения от най-висша степен. Темата тази година е: „Качество, което озарява. Енергията на дизайна за хората и за околната среда“.

Изложбата е символичен израз на италианския гений – носител на интуиция, оригинални идеи, древно познание, култура и експеримент, любов към красивото и изкусни занаятчийски умения. Запознава ни с новите тенденции в италианския дизайн в световен мащаб във връзка с Международния мебелен салон в Милано.

Експозицията прави синтетичен, но напълно представителен обзор по отношение на новата парадигма на италианския дизайн в посока устойчивост на околната среда. Представените предмети, продукти и аксесоари са от рециклирани материали или резултат от прилагането на устойчиви технологии. Проектите са на италиански дизайнери, производството е изцяло дело на италиански компании.

Лоренцо Дамяни, Стол Tuttitubi

„Превръщане на отпадъците обратно в суровина.

Рециклиране и повторна употреба като основа на кръговата икономика за справяне с безотговорното изхвърляне и разхищението.

Нов подход към проектирането и производството, съобразен не само с устойчивост на околната среда, но и с ново социално поведение, базирано на споделяне, отговорност и респект към бъдещите поколения.

Това са принципните насоки на една все по-ясно очертаваща се тенденция в съвременния италиански дизайн под името Ecodesign, чиято основна цел е да допринесе за въвеждане на нов вид екология на изкуственото. Моделът, наложил в миналото прекомерна експлоатация на ресурсите, е радикално преосмислен, което се отнася и до всеки отделен етап на проектиране и производство. От самото начало на процеса се цели създаването на предмети, подлежащи на поправка, промяна на функцията, повторна употреба, споделяне, рециклиране. Вместо да свърши на сметището, стойността на даден предмет се запазва в обращение и постоянно се възобновява. Главните насоки на новия Ecodesign, основан на принципите на кръговата икономика, са: Ridurre - Редуциране, или намаляване на употребата и разхищението на суровини, както и ограничаване на въздействието върху околната среда; Riciclare - Рециклиране на използвани предмети, като се започне от пластмасовите; Riutilizzare  - Ре-употреба, тоест повторна употреба, осигуряване на втори живот за изхвърлени или привидно изживели времето си предмети.“ – арх. Силвана Аникиарико, куратор на изложбата.

Салваторе Ферагамо, Бъдеще на небесната дъга

На 16 март, в 17.00 ч., в галерия „Академия“ (ул. „Шипка“ 1) на Националната художествена академия в София Силвана Аникиарико ще представи изложбата с лекция, озаглавена: „Италианският дизайн: от функционалност до устойчивост“.

Силвана Аникиарико живее в Милано. Работи като изследовател, критик и преподавател. Консултант е на обществени институции и различни компании. Участието ù в издателски проекти и изложения е свързано със съвременната тематика, с творчеството на големите майстори, както и на новите имена, добиващи известност в дизайна. От 2007 до 2018 е директор на Triennale Design в Милано.

Изложбата, чийто графичен проект е дело на арх. Бруно Морело, е показвана в Прага, Доха, Шънджън, Дубай, Хонконг, Вашингтон, Торонто, Тунис, Прищина, Талин, Хелзинки, Триполи, Бенгази и Букурещ.

Партньори на събитието са Конфиндустрия България и Винарска изба Едоардо Мирольо.

За допълнителна информация:

[email protected] , 02 817 04 80 
Мартин Косташки, уредник Национална галерия, +359 886620096

 

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

Заглавно изображение: Марта Лаудани, Моят пейзаж

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.