„Честърфийлд от петия етаж“ на люксембургската писателка Натали Ронво – роман, който възхвалява истинското приятелство и живота

16.03.2023
Снимка 1

Изпълнена с нежност и хумор, „Честърфийлд от петия етаж“ е оптимистична книга за невероятната среща и развиващото се приятелство между мъж, погълнат от рутината си, и неговия стар, ексцентричен съсед.

Главният герой на романа Люка е доста сдържан млад мъж. Неговото ежедневие е предимно запълнено от работата му, която той харесва и на която се наслаждава. Живее сам и отделя малко време за удоволствия.

Един ден Люка среща Люсиен, неговия съсед от петия етаж. Трудно е да определи възрастта му, но този харизматичен и малко странен мъж бързо навлиза в живота на Люка, тъй като го посещава всяка седмица във вторник вечер. Тези срещи ще позволят на двамата мъже да се опознаят и да изградят силно приятелство. Също така, неволно, чрез оказване на приятелски услуги или изпълнение на тривиални поръчки, Люсиен се опитва да разведри ежедневието на младия си приятел, като го тласка да си почине от работата и най-накрая да вкуси от удоволствията на ежедневието.

Един ден обаче Люсиен разкрива на Люка, че до него са изпратени закодирани писма и анонимни пакети. За да повдигне завесата над тези мистериозни пратки, Люка се присъединява към компанията, която се среща от десетилетия в апартамента на Люсиен. Започва разследване, което ще доведе преди всичко до красив житейски урок.

Едновременно стоплящ сърцето и забавен, „Честърфийлд от петия етаж“ е роман, който възхвалява истинското приятелство и живота.

С тази книга Натали Ронво отбелязва повратна точка в своето писане, експериментирайки с нов стил и нова тема, по-лека и оптимистична от предишните й писания. Прекъсната от многобройни диалози и ретроспекции и умишлено лишена от ненужна информация, историята приканва читателя да възприеме героите и техните емоции, за да се остави да бъде спечелен от напрежението. Като сладък урок в живота, „Честърфийлд от петия етаж“ има дарбата да подчертава простите радости от ежедневието и да внася учудване там, където понякога вече не се очаква.

Натали Ронво

Натали Ронво (родена през 1977 г. и живееща в Люксембург) е поетеса, драматург и писател. Работила е в Търговската камара, Театъра на казематите, студио „LuxAnimation“ и Центъра за разпространение на изкуство. В момента е изпълнителен асистент в културния център „Kulturfabrik“ в град Еш-сюр-Алзет и заместник-председател на Асоциацията на люксембургските писатели „A:LL“.

През 2015 г. Натали Ронво е обявена за Жена на годината от люксембургския вестник „Le Jeudi“. През 2017 г. е една от десетте писатели, избрани за „Нови гласове от Европа“. Лауреат е на литературни награди, включително Люксембургската книжна награда за романа си „Усмивка. Еднопосочно пътуване“ (2018 г.). През 2021 г. книгата й „Честърфийлд от петия етаж“ влиза в краткия списък на Люксембургската книжна награда.

Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

Информация: Издателство "Авиана", Бургас

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.