На деня на пролетното равноденствие галерия Аспект представя Денислав Сираков и скулптурната експозиция „Персона“

17.03.2023
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Денислав Сираков

Персона

изложба скулптура и ескиз

22 март – 11 април 2023

Откриване: 22 март 2023 от 18.00 часа

На  деня на пролетното равноденствие, 22 март,  Аспект представя един изключително интересен, нов за галерията автор – Денислав Сираков. „Персона“  е първа самостоятелна изложба на скулптора в града под тепетата.

Персона - с това мото на изложбата искам да наблегна на аспекта на нечий характер, личност или предмет, които се представят на другите, или образа, който съзнателно или несъзнателно проектира на света. Може да се разглежда като публично лице или "маска", която някой носи в социални ситуации или когато взаимодейства с други.“ – споделя Денислав Сираков.

В експозицията са представени девет скулптури от бронз, една от карарски мрамор, както и две пана, изработени от метал, мрамор и 23 каратово злато.  По стените на галерията са експонирани 9 ескиза, създадени през последната година, изцяло за участието в Аспект.

Кулминацията на изложбата на Денислав Сираков ще бъде внушителната, двуметрова скулптура от метал „FUNKY”, която ще бъде разположена в откритите площи пред галерията.

Изложбата се открива на 22 март, сряда, в 18.00 часа и ще остане в галерията до 11 април. 

Денислав Сираков

Денислав Сираков е роден е на 30 януари 1977 година в град Пловдив. Запалва се по скулптурата покрай баща си Иван Сираков.
През 1997 г. е приет за студент в специалност „Скулптура“ във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“, където през 2002 г. получава магистраската си степен при проф. Милан Андреев.

Освен със скулптура, Денислав Сираков се занимава и с леене и реставрация. Реставрира и изработва десетки паметници в България. Сред тях са и множество паметници на загинали във войните.

За мащабната си творческа дейност Денислав Сираков е носител е на престижната награда "Култура" на Община Велико Търново.

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.