"Срамежливата интимност": Завръщането на Лоте Михайлова - една от най-значимите български фотографки от близкото минало

29.03.2023
Снимка 1

СГХГ представя

Завръщането на Лоте Михайлова

Срамежливата интимност

4 април – 14 май 2023

Откриване: 4 април 2023 от 18.00 часа

Екипът на ФотоФабрика се впуска в архива на една от най-значимите български фотографки от близкото минало – Лоте Михайлова. В каталога са подбрани над 90 кадри от личния архив на авторката, създадени в периода между 60-те и 80-те година на 20 век, 60 от които са включени в настоящата изложба. Всички те представят изключителното ù творчество. Творчество, което не е загубило актуалност до днес.

Обективът на Лоте Михайлова вижда обикновените всекидневни дейности по необикновен начин и ги запечатва майсторски. За нея Георги Лозанов в текста към каталога пише: „Лоте Михайлова налага женския поглед в българската фотография. Не разказва и не обяснява, фотографиите ù са емоционално предизвикани в богата палитра от чувства“.

В рамките на изложбата са предвидени две съпътстващи събития:

— 12 април, сряда, 18.30 ч., представяне на каталога „Завръщането на Лоте Михайлова“ с участието на Георги Лозанов и Стефан Иванов

— 19 април, сряда, 18:30 ч., лекция с дискусия, водена от Пламен Петров

В парка, 1977 година

„Тези фотографии не са копнеж по изгубеното, а дневник за наличното. Лица, среда, действия, дървета, мъгла, пейзаж и мигове на учудване, рамкиране на движение, наблюдение от дълбочина. Регистриране на несломимото многообразие на живота под формата на тиха визуална изповед без излишни думи“, споделя Стефан Иванов.

Селекцията фотографии, показани в изложбата „Завръщането на Лоте Михайлова“, изтъква нежното вглеждане на фотографката в детайлите, показва женската чувствителност към човешката намеса в природата и върви по следите, които оставяме в заобикалящия ни свят.

Лоте Михайлова

Лоте Михайлова e родена на 27 ноември 1925 г. в Перник. Работила е като фотограф във фото отдела на Столична община, в „Българска кинематография“, в Студия за игрални филми „Бояна“. Била е фотограф и фото редактор на редакция „Художествена фотография“ в отдел „Интерфото“ на Агенция София Прес.

Нейната фотография „Акт“ във II-рата Национална изложба по художествена фотография през 1963 г. е повод за сблъсък между новатори и консервативно настроеното жури, което първоначално отхвърля творбата. Все пак фотографията е допусната и получава златен медал. Освен него Лоте Михайлова има още над 40 отличия от национални и международни фотоизложби, сред които и две големи награди на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. В края на 90-те години се установява в Германия, където продължава да снима активно до смъртта си през 2014 г.

Етюд, 1963

ФотоФабрика

ФотоФабрика (www.fotofabrika.org) е ежегоден фотографски фестивал, организиран от фондация ФотоФабрика. От създаването си през 2013 г.  до днес, вече 10 години фестивалът показва високите образци на съвременната репортажна и художествена фотография.

Албум с фотографии в Диаскоп

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, включен е в програмата на 10-ия фестивал ФотоФабрика и част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

 

Информация: Петър Димов, Маргарита Енева, Връзки с обществеността, СГХГ

Заглавно изображение: Майка и дете, 1967 година

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.