Снимките на Джоан Дидиън, които дефинираха калифорнийския тип кухня

07.04.2023
Снимка 1

Фото сесия от 1970те на плодовитата писателка в дома ù, разположен на скалист хълм в Малибу, помагат да изкристализира запазената марка на лежерността от западното крайбрежие

 

Текст: Тайлър Уотъменък

Превод от английски език: Юлияна Тодорова

 

 „Калифорния принадлежи на Джоан Дидиън“ пише в профил от 1979 г. Мичико Какутани, някогашен главен литературен критик за „Ню Йорк Таймс“, за известната литературна фигура с ясен поглед. В последствие Какутани печели наградата Пулицър за „отличителна критика“, така че съм склонна да ù вярвам. Днес Дидиън, родена в Сакраменто през 1934 г. и починала в Ню Йорк през 2021, където се мести от Калифорния в края на 1980те – повсеместно е смятана за писател на Златния щат, може би даже повече от Стайнбек. Изпълнените ù с нервност есета, както и няколкото познати портрета от младите ù години, помагат да изкристализира уникалната ù запазена марка на непокътнатата калифорнийска лежерност и небрежност.

Една от запомнящите се снимки е правена през 1968 г. от фотографа на Тайм Джулиан Уосър. Дидиън е застанала пред Шевролета си, марка Corvette Stingray, по сандали и в рокля с дълги ръкави. Държи цигара, с ясен поглед в очите и излъчва равнодушие. В друга серия снимки, по-малко известни от тези на Уосър, заснети от модния фотограф Хенри Кларк за издание на Vogue от 1972 г., Дидиън позира в огряната си от слънце калифорнийска кухня на семейния дом, разположен в скалистата част на Малибу.

На една от снимките Дидиън е пред кухненския плот, реже дълги листа за салата върху дървена дъска, а до нея е поставена тенджера от вида Le Creuset – ярко червено-оранжево петно. Друга снимка показва ъгъл от кухнята, препълнен с пресни цитрусови плодове и лук, поставени във висящи телени кошнички, където обикновено се съхраняват яйцата в кухните на фермерските къщи във Франция. Дидиън ги използва, за да слага в тях лимони, грейпфрути, портокали, глави лук и чесън. Под кошничките се виждат три мексикански керамични саксии – очевидно поочукани и със следи от соления бриз на Тихия океан – в тях растат ситен лук, мента и трета подправка, която не разпознавам. Встрани от саксиите е редица от около дузина книги за готвене и градинарство. Любимият ми детайл е миниатюрна картонена кутийка, пълна с бележчици, вероятно с грижливо написани рецепти.

Дългогодишната приятелка на Дидиън – писателката Сузана Мур, пише в мемоарите си от 2020 г., че „Дидиън беше „взискателна и прецизна“ в домакинстването“ и споменава някои ястия, които писателката е готвела и сервирала във въпросната кухня. Всяко е още по-типично за Калифорния от предното. Артишок винегрет. Салата с портокал и цикория. Пиле по мексикански. (Дидиън казва, че се е научила да готви като писател за Vogue ; една от задачите ù била да редактира рецепти.) Мур разказва как веднъж Дидиън се раздразнила, когато приятелката ù писателката Нора Ефрон все я преследвала за някаква рецепта с пилешко. Актьорът и режисьор (също и племенник на Дидиън) Грифин Дън предлага готварска книга в PDF формат като начален бонус за групово финансиране чрез платформата Кикстартър за документалния му филм за легендарната му леля. В книгата има рецепти за обикновена салата с магданоз (магданоз, зехтин, оцет и пармезан), огретен с артишок и зелевата салата на Алис Уотърс. В това издание на Vogue две от книгите в кухнята на Дидиън дават представа за навиците ù на домакиня. Едната е „Да сготвим кордон бльо“ от Алма Лах, а другата -  „Книга за градината на западното крайбрежие“ на списанието Сънсет. (Какво по-калифорнийско от това Дидиън да притежава книга на Сънсет!)

Джоан Дидиън в Диаскоп

На тези снимки кухнята на Дидиън в Малибу също така притежава несравнимата атмосфера на Западното крайбрежие,  дори ако е трудно да се определи точно като квинтесенция за кухнята с калифорнийски стил. Няма универсален стандарт за естетичното – кухнята ù по-скоро е мешавица от френска селска къща, занаятчийство и испански Ренесанс. Класическата калифорнийска кухня предпочита фигуралните плочки пред мраморните, слънчевата светлина и топлина пред модерната лъскавост и обикновено присъства немалка доза дърво. Сумата от тези характерни черти съставлява кухнята, в която се обитава, живее. Тази на Дидиън притежава всичко споменато, че и повече.

Има нещо много уникално приятно в съдовете ù за готвене в ярки цветове и подправките, растящи в саксии в кухнята ù. Щекотливата ù проза, изреченията, които в една въздишка се колебаят между гибелното и съблазнителното, може да не е много като у дома си в тази уютна кухня. Мур и приятелите на Дидиън са намеквали, че жената, която познават като домакиня и човек, който готви домашна храна, е в контраст с онази Дидиън, която светът познава като писател и автор. След смъртта ù научихме, че за нюйоркската си кухня тя е донесла от Калифорния съдините си  Le Creuset. Същата голяма тенджера е била част от комплект, продаден на търг за разпродажбата на нейни вещи за 8 000 долара, а шест „калифорнийски книги за готвене“ са се продали за 6 000.

Колата с марка „Шевролет Корвет“, острият ù поглед и цигарата в ръката ù може и да изплуват веднага, когато човек си припомни Джоан Дидиън, но също така е забавно да си мислим за „Джоан“, която овкусява салата с портокали и цикория в окъпаната си в слънчева светлина кухня. Афинитет към цигарите и цитрусите – ето така се прави в Калифорния.

29 март 2023

 

Заглавно изображение: Снимка от Henry Clarke/Condé Nast/Shutterstock.

 

Прочети в оригинал

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.