"В съзерцание на свободата" на Владимир Запрянов разкрива баланса между видимо и невидимо в галерия Аспект, Пловдив

07.04.2023
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Владимир Запрянов

В съзерцание на свободата

изложба живопис

12 април – 9 май 2023

Откриване: 12 април 2023 от 17.00 до 20.00 часа

В навечерието на светлите великденски празници своята шеста самостоятелна изложба в галерия Аспект представя Владимир Запрянов.

„В съзерцание на свободата“ е своеобразна творческа равносметка на автора, в юбилейната 60-та година от живота му, базирана около идеята за смисъла на живота, който дава свободата на духа във всичките ѝ измерения, и потапянето в съзерцанието, като инструмент за осъзнаването ѝ, проникващо зад видимата и достигащо духовна същност на нещата.

„Тези картини в навечерието на великото Христово Възкресение са моят скромен стремеж да дам повод на зрителите им да се обърнат към съзерцание на доброто в себе си. Защото то е у всяка душа, независимо от време и обстоятелства. Видимото в тях е поводът, а невидимото е колаж от мистика, проникване и внушения от паралелния духовен свят на човека. Балансът между видимо и невидимо, между абстрактно и реално, между форма и цвят, са пластичният ми подход  към дълбочината на тази същностна тема. Изпълненото с преклонение наблюдение на природата, в което става взимопроникването на съзнание и феномена е нещото, което ме е подтикнало в създаването на тези картини.“ – споделя Владо Запрянов.

За голямо наше съжаление, здравословни проблеми възпрепятстват присъствието на автора за откриването, но към своите почитатели той отправя следното послание:  „Надявам се, че картините ми ще представят достойно написаното тук. За мен създаването им бе удоволствие. Ще се радвам, ако съзерцанието ми стане и ваше! Защото изкуството винаги променя тъканта на живия живот...“

Заповядайте на откриването на изложбата „В съзерцание на свободата“ на 12 април, между 17.00 и 20.00 часа!

Владимир Запрянов

Владимир Запрянов е роден през 1963 г. в Димитровград. Живее и работи като художник на свободна практика в София от 2012 г. Завършва Художествената гимназия в гр. Казанлък, а след това и специалност живопис във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, в класа на проф. Николай Русчуклиев. Реализирал е над 20 самостоятелни изложби и е участвал в над 40 общи национални и международни изложби.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.