"Метаморфози": Ретроспектива на Явор Цанев (1956 – 2014) разкрива духовния път на художника

13.04.2023
Снимка 1

Националната галерия представя

Явор Цанев (1956 – 2014)

Метаморфози

19 април – 2 юли 2023

Вернисаж : 19 април 2023 от 18.00 до 20.00 часа

Двореца

Изложбата „Явор Цанев (1956 – 2014). Метаморфози“ има ретроспективен характер. В нея са включени графични, живописни и скулптурни произведения, собственост на семейството на автора, от фондовете на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Графичния кабинет при Международното биенале на графиката – Варна, Художествената галерия – Добрич, Художествената галерия „Илия Бешков“ – Плевен и частни колекционери.

Изкуството на Явор Цанев се ситуира между 1981 и 2014 - годината, в която са създадени последните му произведения. Художник с безспорен талант, надарен с интелект и задълбочени познания, той е пример за творец, за който изкуството не е само умение и вдъхновение, а духовен път в сътворението на един нов свят, огледален на неговия вътрешен творчески свят, богат с представите  за красота, етика, философия и историческа вечност.

Благовещение, 1987, офорт, акварел, 36,5 х 56,5 см, Собственост на семейството

Родовата му памет на човек, израснал на брега на морето във Варна - там, където се срещат генетично преплетени културите на различни народи, на хора от различни етноси, свързани в една общочовешка историческа зависимост - отваря от ранни години съзнанието му към различни философски и религиозни идеи, на идващи още от древността езотерични учения и духовни практики на Изтока и Запада. В неговото съзнание те изплуват като възкресени визуални образи, които пренасят мистериите на древността в реалността ни. В тях е въплътена хармонията на класическия идеал за красота от Древна Елада през Рим и елинизма, през епохата на Възраждането и на романтизма, за да можем най-общо да отнесем индивидуалния стил на произведенията му  към  духа на постмодернизма.

Даная (Момиче с крак, потопен в пясъка). 1997, офорт, акварел, 30 х 40 см, Kолекция Живко Дончев

Силната индивидуалност  на Явор Цанев се проява в непрекъснат стремеж да обогатява с нови изразни средства своето изкуство и да го уплътнява с разширено интелектуално познание, подтик за което дава и преподавателската му дейност като доцент в катедра „Текстил и мода“ на основания през 1991 Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и по-късно – в катедра „Индустриален дизайн“ на Техническия университет във Варна. Художникът се обръща към митологични или религиозни теми, без да се колебае да се потапя във времената. Както в графиката, така и в живописта смесва техники от двата вида изкуство. В тетрадки – дневници той записва заключения за тези експерименти, емпирични наблюдения и разсъждения за историята на изкуството.

Експозицията е съпътствана от каталог, чийто съставител е съпругата на художника Тоня Цанева.

Отвличането на сабинянките, 1987, монотипия, 32 х 42 см., Собственост на семейството

За допълнителна информация:

Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата, 0888 306 734

Таня Станева, главен уредник в Националната галерия, 0879 254 178

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

Заглавно изображение: Врата, 2008, маслени бои, платно, 200 х 180 см, ХГ Добрич

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.