Георги Чепилев: Повече за комикса „Синя мълния”

18.04.2023
Снимка 1

Съвременните български държавници се оказват съвсем неподготвени за отговорностите, които историята внезапно стоварва върху раменете им. 30 години те не оправдаха очакванията на народа от тях. Оставят, от една страна, конституцията да утвърждава принципите на демокрацията, а от друга - сече.

По тази причина в българското комикс развитие излезе на показ една клика от няколко човека, по-малко от пръстите на двете ръце, които наредиха работите така, че да държат монопола за себе си – както изнася на интересите им. Т.е. онова, което е добро за тях, е добро за всички, искащи да творят в областта на българското комикс изкуство. Лошото е, че за разлика от Царските комикс издания и Социалистическите, съдбата на съвременните български комикси се оказа всъщност в ръцете на слабо осведомени, некомпетентни и провинциални, спрямо световната сцена, амбициозни творци. Нека се припомни, че Змей Горянин обявява в „Илюстровано четиво”, че комикс изкуството е за най-интелигентните!

А днес, след десетилетия НИЩО, българските комикси са в непрекъснат зиг-заг, водени от обединените чрез стремеж към бърз успех и вперени изключително в материалното измерение хора. По тази причина в България няма съвременно комикс изкуство. То постоянно изменя политиката си и  натрапва личен вкус на всички региони в страната. В тази обстановка призивът на пловдивското комикс дружество „Диаскоп” за благородна състезателна система чисто и просто не звучи.

Повод за настоящите редове е, че тези дни „Диаскоп” отново бе огорчен, макар че дружеството винаги се стреми да дава знание и морал, а не морализъм без морал и без принципи.

Огорчението идва от препятствията, които се създават около дейността на пловдивското комикс дружество. Аз не съм предсказател, нито влизам в ролята на Касандра, но силата на комикс изкуството е  в тежки времена да се предлагат творби, които дават отговори на най-важните проблеми за обществото. Затова всяка сутрин американските президенти преглеждат новите комикси. В тежки времена има нужда и има полза от пророци и Касандра. А днес, когато бъдещето на България е в много черни облаци, може да се види какви комикси ни се предлагат на културната сцена. Като споменах за американските президенти, ще кажа, че в Америка се издигат способните и работливите, независимо от произхода. За доказателство може да се проследят биографиите на повечето американски президенти.

В България за съжаление се избира поведение на селска простащина и маймунска логика – мълчание, скачане от предмет на нов предмет, без връщане към първоначалния. Но да не се забравя, че маймуната завършва в обятията на партньора си. Както казва комикс художникът Жендов: „Курвата знае към кого да се завърти, но да го намамят на цял народ и да го унищожат заради такива, не трябва да се допуска”. Нека властимащите погледнат с уважение на хилядолетната политическа система за съревнование в Китай. Само с връзки да се раздават вакантни служби, ще ги превърне в сватбени генерали. В Китай принципът на организиране на националния ум им осигурява успешното развитие. В тяхното общо образование има широка основа. Първо е стремежът всеки китаец да може да чете и пише. След това способните се приемат чрез изпити според състезателен план. Пътят към общественото издигане в Китай е открит за всеки. Единствено изпитният резултат дава право за постъпване на определена служба. Правителството се формира според умствените качества, по същия начин са организирани и провинциите. Веднъж на всеки три години във всеки окръг се провеждат публични изпити с цел хората да разберат кои са способни за обявената работа. У нас пък искаме да имаме само едно списание за комикси, само един художник, само един писател и то доживотно! А в Китай тези, които успешно са взели изпитите и работят, на всеки три години отново трябва да издържат с успех изпитите. Колкото по-висока в обществено положение е длъжността, толкова и комисията е по-изискана.

Тук е място да попитаме, как у нас се отварят документи и се крадат идеи от проекти?

От това поведение се вижда едно презрение към сънародниците.

Наивно е некаква комисия на „Първа национална изложба на българския комикс” (преди десет години) – да отхвърли един приет комикс, след като се представя обзор. И то приет от две престижни комисии: през 1981 г. и 1986 г. Едната е на художествения съвет от 10 специалиста на комикс изданието „Чуден свят” от „Народна Младеж”, а другата е на комисията от пловдивската група на художниците. Комиксът се нарича „Произшествие в залива „Зелени нос””. Творбите за изложба не се представят на случаен принцип, те са програма. Българското комикс развитие се лиши от проучване на тема „Черно море”. И онази измислена комисия, отговаряща за „Първа национална изложба на българските комикси”, като отхвърли оценката на професорите, които препоръчаха комикса „Произшествие в залива „Зелени нос””, какво ще ни даде сега като отговор по темата?

Имат ли отговор чрез комикс защо се нарича  Евксински понт? В случая не е научно да се надяваш предимно на интернет информацията. Произхода на името е от „Ахшайн” -превод от ирански. Означавало е дълбоко син цвят – цвета на траура. Българските комикс фенове щяха да узнаят още преди 10 години, че първото, работното название на комикса „Произшествие в залива „Зелени нос” е „Синя мълния”, както и много други важни факти.

Включително и за Севастополската война през 1854 г., т.е. Кримската война, когато руснаците бяха принудени да вдигнат обсадата на  Силистра и Добруджа и да се върнат в Севастопол. Добре би било днес да се припомни от записната книжка идеята за този комикс: "Австрийските войски бяха навлезли в Румъния, френските и английските във Варна и Бургас. Нашият народ се ласкаеше със сладка надежда, че като дойдоха европейските войски, ще помогнат да се оправи тежкото му положение. Но бяха излъгани. Не само, че за две години и половина още по-страшно бяха притеснени: да доставят даром допълнително необходимите храни и облекла за съюзните войски, но ги сполетя и появилата се болест, която погубваше по 800 войника на ден. И още: когато през 1856 г. войната свърши и в Париж се сключиха условията за мир, европейската коалиция ограничи руския флот в Черно море, т.е. забрани на Русия да има влияние на Изток. Трябва да се има предвид, че страните около Черно море са посредник между Източна Европа и Предна Азия, чрез тях минава обмен политически, културен, търговски и пр.

Разходите, направени от съюзните войски по войната, бе грамаден дълг и е трябвало да се изплати за 3 г. предимно от българския народ. Наложиха се извънредни данъци, такива, че правителството започна да продава покъщнината на българите. Заради това се унищожаваха и животни, и земеделие. Накрая се налага на българите и друг убийствен бич – да приема бежанци, да ги храни и да им построи къщи (цели селища)".

С интерес очакваме да видим последните постижения в областта на амбициозното българско комикс изкуство и дано българските политици могат като американските си колеги да ги ползват за съвети по актуални проблеми на обществото.

А след поредното незачитане на пловдивското комикс дружество „Диаскоп”, концертното рисуване приключва.

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.