"Островът": Роман в стила на Умберто Еко поднася писателката от български произход Бианка Белова

01.05.2023
Снимка 1

Известната чешка писателка Бианка Белова, чийто баща е българин, се завръща отново в България с литературни четения в Пловдив (3 май), София (4 май) и Скопие (6 май). Поводът за това е новият ù роман „Островът“, който се очаква да излезе дни преди литературните четения в изд. „Изида“ в превод на български език на Деница Проданова. Гостуването на писателката се осъществява с подкрепата на Чешкия литературен център към Моравската библиотека в Бърно.
 

„Островът“ е като плетеница от истории – загадъчни, призрачни и изкусителни

 

Оплакан ден ще е, Господи,
в който на Съд ще ходи
грешникът от гробното си ложе.

 

Сякаш времената на „Приказки от хиляда и една нощ“ пак са дошли – така разбунва въображението новата книга на Бианка Белова. Една от най-успешните чешки писателки днес, тя се гордее със своя български произход. Предците ù са от Родопите – приказна земя, родила много легенди.

А именно на легендите е посветена „Островът“. Любовта на Изар и Нурит е необикновена. Той идва от далечни земи, а тя е по неволя владетел на скован от бедност и предразсъдъци остров.

Но Изар знае как да разцъфне шепата земя накрай света. И заразказва своите магични истории. В тях се смесват баснословни съкровища и необикновени геройства. Смъртта дебне на всяка крачка, а накрая невинаги побеждава доброто.

Бианка Белова започва да пише романа си „Островът“ в началото на пандемията, когато често прави паралели с чумния мор. Тя споделя, че с книгата си отдава почит на разказвачеството и историите, изследва в стила на големия Умберто Еко как в културата ни са се формирали възприятията за добро, етика, естетика и смърт. Пък и с намигване допълва, че имала голямо желание да напише творба, в която да използва думичката „кервансарай“.

В „Островът“ Белова наистина успява да създаде място, в което историите са по-правдиви от действителността. Тя превръща сюжетната линия на романа си в нещо като носеща конструкция, върху която „закача“ безброй микроистории – някои са познати притчи и легенди, други са реални исторически събития, а не са малко и тези, които се раждат във въображението ѝ. По страниците дефилират вестготи, казаци, викинги, персийски шахове, венециански дожове, приказни същества от средновековните бестиарии и… лайносъбирачи. Вплетените истории постепенно се сливат с реалността и идва момент, в който вече не знаем кои от тях са действително преживени от главния герой – сладкодумния разказвач Изар, и кои са силно украсени или пък напълно измислени. Книгата е изтъкана от мистерии, загадки и ориенталска приказност. Паралелите с „Хиляда и една нощ“ са неизбежни, но „Островът“ е същевременно и житейската изповед на вярващ християнин, на чиито плещи тежат много грехове. Нуждата да се намери по-висш морален принцип, въпреки осъзнаването на собственото несъвършенство, е една от централните теми в книгата.

И макар критиците да казват, че „Островът“ е коренно различен от познатите вече и в България книги на Бианка Белова – „Езерото“ и „Мона“, дори родните ù почитатели ще бъдат пленени от огромното богатство на романа, от необузданата радост от разказването. Защото, по думите на главния герой, „нали историите ни предпазват от нищетата и грозотата на тоя свят“.

Легенда за двата острова, разказана от Изар на дворяните

Далеч отвъд Атлантида има море, в което се намират два острова, напомнящи за Рая; пълни са с всякакви животни и птици – цветни и пойни, а райски плодове висят ниско от клоните на дърветата, достатъчно е само пътьом да протегнеш ръка и да си откъснеш. Горският дивеч отива сам при хората и им дава да го милват. Единият остров се нарича Женски и обитателите му са само жени и еднорози. Другият пък е населен с мъже. На Женския остров цари равноправие, предводителката се нарича Талестрис и всяка година се избира нова. Жените са си самодостатъчни, умеят да боравят и с мотика, и с лък. Мъжете трябва само да им посеят зърното. Веднъж в годината те пристигат от своя остров, засяват полетата и даряват и жените със семето си. Има и един ритуал, който започва при пълнолуние, когато новата предводителка Талестрис оковава и измъчва техния предводител; но после го пуска, защото го обича. Предводителят опложда предводителката, останалите мъже още месец извършват прелюбодеяния с останалите жени. Всеки храст там се тресе. След това мъжете отплават и взимат всички момчета, които тази година са прехвърлили четиринайсет. Първият изпит, на който ги подлагат, е да стигнат до Мъжкия остров с гребане в тесни канута. Така жените и мъжете живеят в разбирателство – всеки на острова си, вовеки веков.

Читатели за „Островът“

•     „През цялото време, докато четях, имат усещането, че сънувам – по необикновен и тайнствен, на моменти губещ смисъла си начин, но въпреки това сън, от който не искам да се пробудя.“ (Re@ding_9-wine)

•     „Прекрасна книга за най-големите и най-малките неща.“ (robbe)

•     „Книга, в която се преплитат не само историите, но и героите. Любов и омраза, решимост, предателство, тъга и надежда. Кой може да каже кое е истина и кое лъжа? „Островът“ не е за всекиго и разбирам защо… За мен е скъпоценност, благодаря за прекрасните мигове. Изчетох я наведнъж, защото просто не можех да я оставя настрана.“ (Arkagas)

•     „Книга и сюжет като скъпоценен камък. Неочаквана, изненадваща творба. Приказка за възрастни.“ (ivanaga)

Читателските мнения са от databazeknih.cz

Литературни четения в Пловдив, София и Скопие

Авторката ще има литературно четене в Пловдив в рамките на програмата на международния литературен фестивал „Пловдив чете“ на 3 май от 18 ч. в културен център „Тракарт“. Творчеството ù ще представи проф. Жоржета Чолакова, а събитието е в сътрудничество с катедрата по славистика на ПУ „Паисий Хилендарски“.

На 4 май от 18 ч. Бианка Белова ще представи новия си роман „Островът“ в Литературния клуб на Столична библиотека. На събитието ще присъства именитият български писател Георги Господинов, който ще води литературен разговор с авторката. За романа „Островът“ ще говори бохемистката доц. Ани Бурова.

Чешката писателка с български корени ще завърши литературното си турне на Балканите в столицата на Северна Македония – Скопие, където на 6 май ще вземе участие в международния литературен фестивал и панаир на книгата в Скопие „Саем на книга 2023“ (4 - 10. 5. 2023). Събитието е в сътрудничество с македонското изд. „TRI“, издало романа „Езеро“ през 2019 г. и изд. „Slavika Libris“, което отпечатва романа „Мона“.

Повече информация за събитието и авторката:

https://sofia.czechcentres.cz/bg/program/ceska-spisovatelka-bianca-bellova-s-literarnimi-prezentacemi-v-sofii-plovdivu-a-skopji

 

За повече информация:

Светлана Янчева, Изд. „Изида“:  0878 229 694 
Мартин Николов (Чешки център София), [email protected] 
Петър Чухов (Столична библиотека), [email protected], 0882 059 350 

Информация: Гергана Георгиева: (координатор, фестивал „Пловдив чете“), 0882 410 041

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.