Изложба събира в творчески тандем Пенка Никова и Марияна Чолева в галерия Аспект

04.05.2023
Снимка 1

 

Галерия Аспект представя

Пенка Никова - скулптура

Марияна Чолева - живопис

10 – 30 май 2023

Откриване: 10 май 2023 от 18.00 часа

Изложбата на Пенка Никова и Марияна Чолева събира за пръв път в творчески тандем двете сестри, отдадени всяка по своему на изобразителното изкуство. И докато Пенка Никова работи активно от много години на полето на скулптурата и е разпознаваема и наложила се като творец, то настоящата изложба е изобщо първа самостоятелна изява на Марияна Чолева, която се изявява в сферата на живописта и приложното изкуство. Идеята за съвместната им експозиция се роди преди около година и двете работиха активно, за да представят пред родната си пловдивска публика изцяло нови творби, мислени конкретно за пространството на Аспект и реализирани като единна колекция, подчинени на обща идея и визия.

Пенка Никова

Пенка Никова се представя с 10 скулптури, девет бронзови и една от бронз и камък. Прецизна и фина като творец, и тук тя не изневерява на своята стилистика – овладяност на изказа, динамика и пластичност на формата. От трудния за обработка бронз художничката с любов и финес извайва своите герои, пресъздавайки чрез тях виждането си за заобикалящия ни свят. Нейните персонажи са предимно жени, някои уловени от авторката в конкретни житейски ситуации, а други са обобщаващи образи, поднесени на зрителя с една ненатрапчива гротеска и лек хумор. Малките пластики на Пенка Никова са елегантни, свежи и зареждащи с добро настроение и позитивизъм, в добавка към майсторската изработка и високата художествена стойност, което ги прави изключително ценни и желани.

Марияна Чолева

Марияна Чолева е подготвила за настоящата изложба 24 платна с различни формати, изработени с акрил, а в няколко е използвала и колажна техника. Всички картини са инспирирани от красотата на природата и желанието на художничката да ги претвори през своя поглед и стил. „Първоначалната ми идея беше да създам цикъл „Местата, които искам да посетя“ и така се родиха „Ню Йорк“, „Санторини“ и още няколко платна. Но красотата около мен ме дърпаше в различна посока, исках да я покажа, да я споделя, и така се родиха, условно казано, моите пейзажи.“ – споделя авторката. Отделен цикъл оформят пет картини - оренди, символи на божествената енергия на българите, датиращи още от древността и имащи своето значение и днес. Марияна Чолева борави умело с цветовете и фактурите, живописта ù е многопластова, сложна, умело съчетаваща предметност и абстракция.

Изложбата се открива на 10 май от 18.00 часа и ще бъде на разположение на публиката до 30 май.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.