С ярка и динамична "Атлантида" ни провокира Нина Русева в мащабните си платна

04.05.2023
Снимка 1

Националната галерия представя

Нина Русева

Атлантида

9 май – 20 август 2023

Откриване: 9 май 2023 от 18.00 часа

Квадрат 500

Изложбата „Атлантида” е авантюра за сетивата, отворена врата към представата за действителността и миналото, смела и мечтателна провокация да срещнем неизвестното или несъществуващото, макар и само в един картинен свят.

Голяма част от картините Нина Русева създава специално за случая. Екстремното и същевременно вълнуващо емоционално преживяване ни откъсва физически от заобикалящата  действителност и ни понася към далечни светове. Перу, Антарктида, Перперикон или изгубените земи на Атлантида се разкриват пред погледа на зрителя, пречупени през личната емоция и усещане на художничката, през материализираното в живопис богато нейно въображение и любопитство към неизвестното.

Айсберг и планини, 2010, маслени и акрилни бои върху платно, 180 x 220 см

Пейзажите на Нина Русева са на границата между абстракция и реалност, ярки и темпераментни, създаващи усещане за динамика и в същото време носещи спокойствието на безлюдното пространство, в което доминират природните форми. Големите мащаби предполагат смело боравене с формата, цвета и едрите мазки, плътно положени върху платното. Ярката палитра и честото използване  на тъмен контур са отличителен белег на изобразителния език на Нина Русева  и засилват усещането за илюзорност на  природните картини.

Ледена планина, 2010, маслени и акрилни бои върху платно, 160 x 240 см

За допълнителна информация:

Ива Велева, куратор на изложбата – 0877 362260

Таня Станева, куратор на изложбата – 0879 254178

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

Заглавно изображение: Стихия, 2023, маслени и акрилни бои върху платно, 184 х 125 см

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.