Картини с вибриращо ярък колорит представя плевенският художник Валентин Асенов - Хъкъла в галерия Аспект

25.05.2023
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Валентин Асенов-Хъкъла

изложба живопис

31 май – 20 юни 2023

Откриване: 31 май 2023 от 18.00 часа

Последната за пролетния сезон изложба в галерия Аспект е на плевенския художник Валентин Асенов-Хъкъла. Негови картини присъстват в общите експозиции на галерията още от нейното създаване, но това е едва трета негова самостоятелна изява. Творец с ярко изразен стил, Хъкъла работи предимно в областта на абстрактната живопис, насищайки композициите си с вибриращо ярък колорит, умело вплитайки елементи от българската природа и архитектура.

В настоящата изложба авторът представя пред пловдивската публика 25 разнообразни по размер платна, масло и акрил; абстрактни композиции, пейзажи, лишени от конкретика, няколко фигурални композиции, един натюрморт и изненадата – две голи тела в доста впечатляващ размер. Картините въздействат повече като цвят, колоритът е изведен до ниво на крайност, има фактурност, постигната със структурни пасти. Хъкъла демонстрира перфектно владеене на живописните техники, майсторски борави с различни стилови и композиционни похвати, вплитайки в една неразградима амалгалма абстрактното и конкретното, интензивната цветност и фино поднесени идеи и настроения. Защото живописта на Хъкъла е преди всичко настроение – жизнерадостно, светло, каращо ни да се радваме на живота въпреки всичко.

Изложбата се открива на 31 май в 18.00 часа в присъствието на автора, картините ще останат в галерията до 20 юни.                                                                                         

Валентин Асенов-Хъкъла

Валентин Асенов-Хъкъла е роден на 22 декември 1961 г. в с. Обител, област Търговище. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък и специалност „Живопис” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.  Живее и работи в гр. Плевен. Преподавател е по изобразително изкуство в Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“, председател е на Дружеството на плевенските художници. Негови творби са притежание на Министерството на културата – България, ХГ - Плевен, на частни лица и колекции в България, Германия,Холандия и Турция.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.