„Стъклени нотки в керамиката“: Изложба в памет на именитата керамичка Ивана Енева

30.05.2023
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Ивана Енева

Стъклени нотки в керамиката

Изложба на керамични пана със стъклена инкрустация и емайли

30 май – 12 юни 2023

Откриване: 30 май 2023 от 18.30 часа 

Лекция „Техники в керамика при създаване на произведения на изкуството“ на Мария Славкова – събота, 03 юни 2023, 15:00 ч. Арт Галерия Ларго

На 30 май 2023 г. в Арт Галерия Ларго се открива изложбата на Ивана Енева „Стъклени нотки в керамиката“. Изложбата е посветена на годишнината от смъртта на Ивана Енева – първата жена професор по керамика в България. В нея ще бъдат представени последните ù творби. Тя е сред най-известните в света съвременни български творци, които работят и преподават в областта на керамиката.

Темите, които тя изследва винаги са били разнообразни и посветени на техниката и технологията, в съчетание с фина естетика и вкус. Характерно за нейното творчество е новаторството, но е важното да се отбележи, че експериментът при проф. Ивана Енева никога не е самоцелен. Само малка част от идейния фонд са монументалните ѝ пана, оцветените глинени маси, тера сигилатата и невероятните съчетания между ритъмна форма и цвят. Новите стъклени мозаечни пана са невероятен живописен подход, непознат досега и за първи път показан на нашата публика. Вибрацията на цвета от стъклото, сенките и отблясъците изграждат неповторимо неоимпресионстично третиране на образа. Вихрите от цветна мозайка са като независими центрове на вибрация, които са обединени и подчинени на една обща хармонична стъклена живопис.

Основната концепция, която Ивана Енева развива в работата си, е търсенето на нова модерна образност, основана на изключителните интегрални свойства на глината и свързването ѝ с други материи като стъкло, метал, хартия в нови, трайни пластични и естетически характеристики, чрез широк диапазон от технологични програми. Някои от представените обемни пластики, стенни пластики и керамично-стъклени мозайки притежават съвременна звучност на емоционално преживян и съзнателно търсен български национален подтекст. 

Кариерата ѝ като преподавател започва в Художествената гимназия в София, където преподава методика на изобразителното изкуство, а в последствие става професор в катедра "Керамика" в НХА и заместник-ректор на академията. Името на Проф. Енева е забелязано извън България още през 1976 г. на XXXIV бианале във Фаенца най-големият керамичен форум в света. Четири години по-късно на VII бианале във Валорис, където паметта към керамичната дейност на Пабло Пикасо е особено задължаваща, паното ѝ предизвиква силен отзвук и внимание. Проф. Енева участва в национални изложби и международни конкурси за керамика в Италия, Франция, Гърция и Хърватия, където редовно печели отличия. Статии за нея са публикувани в списание „La ceramica Moderna”, а нейни илюстрации са включени в книгите за керамика на професор Сюзън Петерсън от Нюйоркския университет. Изнася доклади и лекции в различни университети в чужбина. Обявена за жена на 1999 г. от Американския биографичен институт. Автентично копие, направено от нея на известната икона на ,,Св. Теодор Стратилат“, е подарено на Бил Клинтън при посещението му в България през 1999 г.

Творби на Ивана Енева са собственост на чуждестранни музеи, между които Международен музей на керамиката във Фаенца, Италия, Международна изложба на керамичната миниатюра и Международна пътуваща изложба на керамиката в Загреб, Хърватия, както и на частни колекции. Проф. Енева е пионер във въвеждането на архитектурната керамика в България. Нейни фасадни и интериорни декоративно монументални керамични пана има в София, Добрич, Белоградчик, Смолян, Кърджали, Тополовград, Банско и др. Последната ѝ мащабна творба е керамичното пано на XVII поликлиника в столицата през 1990 г. Италиански специалисти определят творчеството ѝ като ”явление в пластическите търсения на монументалните изкуства“.

Книгата ù „Студийна керамика“  е основополагаща и представлява фундаментален извор на знания сред млади и по-стари колеги. Чрез нея всеки млад керамик има възможността да се учи, гради и надгражда знанията си, както и да придобива по-обхватна представа за работния процес и резултатите от богатия илюстрационен материал.

Очакваме ви на откриването на изложбата на 30 май 2023 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго на ул. Хан Крум 8, Варна. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на НФК по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Ивана Енева

Ивана Енева е родена през 1944 година. Завършила е Техникум по керамика и стъкло през 1963 година. През 1968 се дипломира от Висш институт по изобразително изкуство „Николай Павлович“, специалност „Керамика“. От 1985 – 1992 работи като учител по методика, рисуване и композиция в ССХУИИ „Академик Илия Петров“. От 1992 работи в Национална Художествена Академия последователно като доцент по керамика, завеждащ катедра „Керамика“, заместник- ректор по международната дейност и професор по керамика.

Проф. Енева има множество участия в национални и международни изложби и конкурси, някои от които: Изложба на преподавателите участници в ателието на НХА в Париж  – Arts Paris le Internationale – резидентска програма за творческа специализация (2019), Международна среща на младите художници, гр. Димотика, Гърция (1997, 1999), Участие в Международна изложба на керамичната миниатюра, Загреб, Хърватия (2005), 32-ри, 34-ти, 47-мии, 53-ти Международен конкурс на керамиката, гр. Фаенца, Италия (1974, 1976, 1991, 2003) и други. Има участия в над 60 сборни изложби в страната и в чужбина. Носител е на множество награди, някои от които: Диплом от 7-и международен конкурс на керамиката, гр. Валорис, Франция (1980), Специален диплом на журито в Международна пътуваща изложба на съвременна керамика „Керамични чинии 2003“, Загреб, Хърватия (2003); Златен плакет от международна изложба по керамика и дизайн  „Zelina -15“ на тема  „Чаши и кани за вино“, посветени на традиционния празник на Св. Иван Целина, Загреб, Хърватия (2015) и други.

Нейни керамични пана красят множество фасади и стени, като: читалищен дом в с. Преселенци, Добрич, ЕСПУ „Христо Ботев“, Белоградчик, детски комплекс към ЕСПУ „Христо Ботев“, гр. Кърджали, фоайето на ресторантската част на хотел „Арпезос“, гр. Кърджали; на І, II и IV етаж от 17-а поликлиника, гр. София, Духовно исторически център „Св. Паисий Хилендарски“, Банско и други. Творби на Ивана Енева са притежание на частни колекции в България, САЩ, Италия, Хърватия, Гърция, Франция, Норвегия и други. Нейни творби са собственост на чуждестранни музеи, между които Международен музей на керамиката във Фаенца, Италия, Международна изложба на керамичната миниатюра и Международна пътуваща изложба на керамиката в Загреб, Хърватия, както и на частни колекции, между които и на президента Бил Клинтън, подарена му от българското правителство. Проф. Енева почива през месец юни 2022 година в София.

Мария Славкова, куратор

 

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго, Варна

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника