Художникът Валентин Дончевски с „Лични пространства“ в Зала „2019“

01.06.2023
Снимка 1

ГХГ Пловдив представя

Валентин Дончевски

Лични пространства

6 - 25 юни 2023

Откриване: 6 юни 2023 от 18.00 часа

Зала "2019"

Известният старозагорски художник Валентин Дончевски ще срещне пловдивската публика с панорама на своето богато творчество, в което наред с доминантата на изобразителното изкуство има още литература, музика, видео. 

В изложбата Валентин Дончевски ще покаже живописни платна, колажи, скулптура. Той определя стиловото многообразие на своите пластически търсения от магически реализъм през наивизъм, сюрреализъм, елементи от експресионизъм до крайна абстракция.

Валентин Дончевски

Валентин Дончевски е роден през 1958 г. в Стара Загора. Завършил е Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов" в Казанлък. При проф. Станислав Памукчиев завършва „Живопис“ във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“(1983). Печели голямата награда на студентски конкурс „Етюд на голо тяло”.

От 1989 г. е член на СБХ (секция Живопис) и участва в повечето национални, регионални и секционни изложби на Съюза.

Между 1984 и 2019 г. има близо 30 самостоятелни изложби в България, Люксембург, Франция, Испания, Австрия. През 2002 г. участва в хепънинг по повод 50 години "Мини Марица-изток" ЕАД със своя изложба в рудникa. Изнася концерт със свои авторски песни, а създаденият по същия повод документален филм с включени негова  музика и идеи, печели награда за документално кино.  

Валентин Дончевски участва в повече от 80 международни, национални и регионални изложби, биеналета, конкурси и пленери в цялата страна, както и в Канада, Испания, Белгия, Германия, Полша и Словакия.

Между 2005 и 2021 г. има 10 участия в Есенния салон в Париж (Salon d'Automne) с живопис, както и с живопис и скулптура. През 2017 г. е награден със Сребърен медал за принос в изкуството на „Асоциацията на Френската Академична Общност“ ARTS-SCIENCES-LETTRES в Париж.

Той е редовен участник и носител на награди на Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ в Стара Загора (от 2004 до 2020).

През 1999 г. е отличен с втора награда на национален конкурс за пощенска марка под патронажа на МВнР и Японското посолство в София за „Експо Аичи 2005”- Япония. През същата година е награден от  „Отворено Общество“ - Стара Загора заради включването му в каталог на фондация Ван дер Беек - 2000 художници от цял свят по повод новото хилядолетие. През 2009 г. получава награда на Национален конкурс за резиденция в „Сите де’з ар”, Париж, Франция. През 2010 г. е награден на Националния конкурс за резиденция в „Кунстлерхаус”, Швандорф, Германия и има самостоятелна изложба.

През 2010 г. печели Първа награда за живопис в Регионалната изложба в Стара Загора от Националния конкурс за големите награди на Алианц България. Той взима участие в повечето регионални изложби на конкурса до 2018 г. и много пъти е номинаран за финалните му изложби в София.

Три пъти е номиниран за Национална награда на името на Владимир Димитров – Майстора. Многократен носител е на престижните награди на Есенния салон на Стара Загора, в чийто артистичен живот участва активно.

През 2021 г. получава Първа награда в раздел „Legendary“, за авторско кино на LAMP – Los Angeles Motion Picture festival, за филма „Чуй петела, Чони!“

Дончевски е автор на портрет на Българския патриарх Неофит и Руския патриарх Кирил по повод „140 г. от боевете на Шипка" (2018). В периода 2017 – 2019 е част от колектива, който изографисва купола и част от стенописите в новопостроения храм „Св. Игнатий Старозагорски“.

Негови творби са в частни колекции в Канада, Испания, Белгия, САЩ, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Русия, Гърция, Турция, Люксембург, Палма де Майорка - Испания.

През годините е илюстрирал и оформил кориците на повече от 150 книги, предимно на български писатели (издателства „Христо Ботев“, Захари Стоянов и др.).

Издава следните книги със своя поезия, сентенции и есета:

1993 - „Въпреки всичко” – ИК „Христо Ботев“

1999 - „Стълба с криле” – ИК „Захари Стоянов“

1999 - „Улици в небето“ – книга със сентенции

2002 - „44 пъти в бялото” – ИК „Захари Стоянов“

2018 - „Извън ритъм“ – ИК „Светулка 44 АТЕНЕЙ“

2018 - „Каменна сянка“ – ИК „Светулка 44 АТЕНЕЙ“

2018 - „Хоровод 666/999“ – ИК „Светулка 44 АТЕНЕЙ“

2019 – „Каменна сянка“ – ИК „Дъга плюс“

2019 – „Фолклорит”

2020 – „Силно мълчание“

2023 – „Всичко сегашно“

От 2023 г. е член на Съюза на българските писатели.

Издава два албума с авторски песни по свои стихове и на български поети. Записал е химн на комплекс Мини Марица Изток и химн на с. Змейово. Сътрудничи на различни медии по въпроси на изкуството. Издава два луксозни автобиографични албума с репродукции и статии, проследяващи пътя му на художник.

Прави  множество проекти за плакати, запазен знак, емблеми, дизайн на календари, постери и др. Занимава се с художествена актова фотография. Проектира интериор и екстериор на различни обществени сгради. Създава в колектив био енергийно изкуство.

Валентин Дончевски щедро споделя с публиката своите личните пространства в изкуството.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.