Романът "Госпожа Джуъл и останките на "Генерал Грант"" на Кристина Сандърс – история за мистерията на едно от ранните корабокрушения в Нова Зеландия

06.06.2023
Снимка 1

Романът „Госпожа Джуъл и останките на Генерал Грант“ на Кристина Сандърс е финалист за наградата „Jann Medlicott Acorn” за най-добър роман в Нова Зеландия за 2023 г., както и за наградата на любителите на книги в Нова Зеландия за 2023 г.

Годината е 1866 г. и тримачтовият кораб „Генерал Грант“ е на своя южен маршрут от Мелбърн за Лондон със злато от разкопките, укрито в подгъвите и джобовете на завръщащите се миньори. В мъглата и тъмнината корабът се удря в скалите на Окландските острови, навлиза в пещера и се разбива.

Само четиринайсет мъже успяват да стигнат до брега и една жена – госпожа Джуъл. Тя е бреме, от което те нямат нужда. Заклещени на замръзнал и открит остров, корабокрушенците трябва да полагат усилия заедно осемнайсет месеца, за да останат живи. Те обаче са разнородна група със собствени тайни, които трябва да пазят, а единственият им корабен офицер е изваден от строя заради мъката, която изпитва след загубата на съпругата си при корабокрушението. Междувременно историите за местонахождението на златото, потънало с „Генерал Грант“, завладяват почти всички.

Корабът, изчезнал в пещера на един от най-дивите брегови участъци в света, все още не е открит.

„Превъзходен роман, изключително интелигентен и завладяващ от началото до края. Разкрива заблудата в максимата, че там, където има живот, има надежда, като в същото време доказва силата на човешката устойчивост. Радваме се за оцеляването дори на най-лошия герой, защото те са хора като нас и искаме да вярваме, че бихме могли да преминем през препятствията и да не се поддадем на нещастието; че ще имаме това, което е необходимо, за да издържим.“

Катрин Робъртсън

„Сърцераздирателен, вдъхновяващ, вълнуващ... Умело Сандърс ви въвлича в света на преживяванията на една жена след корабокрушение с новия й съпруг и няколко оцелели. През тяхното ежедневно трудно практическо съществуване на безлюдния остров до усилията им да останат работеща единица, имах чувството, че съм там заради знанията и изследванията на Сандърс.“

Goodreads

„Разказ за трайната мистерия на едно от ранните корабокрушения в Нова Зеландия. Превъзходно и трогателно четиво.“

Джеси Нилсън

Кристина Сандърс

Кристина Сандърс е автор на исторически романи, рецензент на книги и бегач, която е израснала в Уелингтън, Нова Зеландия и сега живее в залива Хоук. Тя е доброволен член на екипа на фонд „Духът на приключението“ и член на Новозеландското общество на авторите. Има блог за преглед на книги и пише за история, пътувания и бягане.

През 2018 г. завършва висше образование по творческо писане. През 2020 г. нейният дебютен роман „Джернингам“ за колониална Нова Зеландия влиза в краткия списък на наградите за литературно наследство на Нова Зеландия. През същата година е лауреат на наградата „Storylines Tessa Duder“ за младежка художествена литература с ръкопис за книгата „Разселени“ (разказ за семейства на имигранти през 1870-те). Романът „Госпожа Джуъл и останките на Генерал Грант“ е издаден през 2022 г. и влиза във финалната четворка на номинациите за новозеландскaта награда „Jann Medlicott Acorn” за най-добър роман за 2023 г., както и за наградата на любителите на книги в Нова Зеландия за 2023 г.

Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

Информация: Издателство "Авиана", Бургас

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.