„Полет на духа“ на Димитър Казаков – Нерон отвежда зрителите на пътешествие през ефирните сфери на човешкия дух

07.06.2023
Снимка 1

Галерия L’union de Paris представя

Димитър Казаков - Нерон (1933-1992)

Полет на духа

23 юни – 20 август 2023

Вернисаж: 23 юни 2023 от 17.00 до 20.00 часа

Галерия L’union има удоволствието да представи за втори път произведения от своята колекция на забележителния художник Димитър Казаков-Нерон. Припомняйки неговата значимост с изложбата отбелязваме деветдесет години от рождението на даровития творец, който остава в историята на изобразителното изкуството с ярката си индивидуалност, оригинален дух и могъщ, разностранен талант.
В изложбеното пространство на галерия L’union показваме акварел, рисунка, живопис, графика, релеф, разкриващи невероятните, безкрайни и разнопосочни търсения на художника, създадени в периода 1965 – 1991 г.

„Полет на духа“ е изложба, която отвежда зрителите на трансформиращо пътешествие през ефирните сфери на човешкия дух. Нарисувани на един дъх, с изключителна лекота и прецизност в изложените произведения, ясно проличава рисунката като образно мислене. Рисунката, според Казаков, е синоним на свободата на духа, разкриваща душата на художника отвътре, както огледалото копира безпощадно външността ни.
Основен двигател за творческото вдъхновение на автора е преклонението пред Бога и женската красота. Жената – вечният идол, олицетворение на вселенска изящност, е поставена на висок пиедестал. Грацията на жеста, еротиката на движението, опияняващия зов на плътта, изразени само с една линия – това е магията на Казаковото изкуство. Любовта на Казаков към земната красота е също толкова неизчерпаема и омайваща, както е неугасваща пристрастеността му към самото рисуване, чрез което художникът отразява в картините си величието на природата, трудолюбието на хората и спомените на краткото детство.

Имено първичността на неговите чувства предизвиква у нас дълбоки емоции и усещане за космическа всеобятност, с които долавяме онова, което е само загатнато.

 

Димитър Казаков в Диаскоп

 

Информация: Павлина Маринова, галерия Люнион, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.