„Изборът II“ в Ракурси маркира най-интересното, избрано от известни автори в областта на живописта, скулптурата и рисунката

02.07.2023
Снимка 1

Галерия Ракурси представя

Изборът II

Атанас Атанасов – Лилияна Александрова

Петринел Гочев  - Димитър Спасов

Явора Петрова - Рада Пилюшка

6 – 22 юли 2023

Откриване: 6 юли 2023 от 18.30 часа

► 

За галерия Ракурси лятото е сезонът за младите, навлизащи в изкуството художници. Ето защо на 6 юли галерията ще покаже второ издание на изложбата „Изборът“, която е продължение на тази от 2015 г., в основата на която стои идеята утвърдени автори да представят млади, предизвикали техния интерес и внимание  творци.  

Творбите на младите Лилияна Александрова, Димитър Спасов и Рада Пилюшка са изложени редом с тези на Атанас Атанасов, Петринел Гочев и Явора Петрова.

Изложбата маркира най-интересното, избрано от известните автори, в областта на живописта, скулптурата и рисунката.

Атанас Атанасов, Вертикален пейзаж

Атанас Атанасов представя Лилияна Александрова. „Защо избрах Лили за тази изложба? Може би, защото тя е изключение от правилото, че младите художници са все още неориентирани и неуверени. Тя иска да прави нещата, такива, каквито са. Тя отива по-далеч от повърхностното фотографско наподобяване и упорито преследва формата и пластиката със сдържан цвят. Не се страхува от ретроградност, защото знае, че майсторството не може да бъде ретро.“ Лилияна показва рисунки, в които чрез продължително изследване на изсъхнали цветя размишлява върху теми като преходността, красотата и смъртта. „Ефимерността е присъща на всяко явление в нашия живот, както и на самите нас. Като смъртни същества, често се съпротивляваме на тази идея и се боим от нея.

За мен има безпределна изящност в тези сухи цветя и те символизират красотата на това да изживееш живота си без съпротивление срещу естествения ритъм на разцъфване и повяхване. Приемайки тази особеност на нашето съществуване става много по-лесно да приемем и идеята за смъртта, която е част от този естествен процес. Във всеки етап от съществуването може да се открие красота, стига да притихнем в себе си и да си позволим да я забележим“, казва младата художничка.

Лилияна Александрова, Сухи цветя

Явора Петрова представя Рада Пилюшка. „Избрах Рада заради многото общи неща, които ни свързват. Поетичното отношение към живота, нейната дълбока почтеност в изкуството. Тя владее рисунъка на човешката фигура и се изразява  чрез нея в картините си. Рада често работи по литературни текстове.  В случая тя участва с работи по Ф.М. Достоевски“.

Рада Пилюшка изобразява човешката фигура като символ, който носи информация за духовния свят на човека, за многопластовите му вътрешни състояния и стремежи. При това отпадат фактори като времеви и пространствени измерения, за да се трансформира в стилизиран емоционално-изразителен смислов елемент.

Рада Пилюшка

Петринел Гочев представя Димитър Спасов. Роденият през 2002 г. в София художник, завършва през 2020 г. Националното училище за изящни изкуства в София със специалност „Скулптура“. Неговите широки интереси и желание за експериментиране го водят до сегашното му поприще - анимацията в киното и в момента учи в "The University of Dundee", Шотландия. Художникът представя скулптурна фигура на ангел и казва за нея: „Въпреки, че е сътворен от кал, също както скулптурата, човекът се различава от неодухотворената форма с това, че е по образ и подобие на своя Създател. Той е надарен със способността да създава и да има своя собствена свободна воля, което го прави независимо същество, отговорно за всички свои постъпки и избори, подобно на Бога. Ангелите, от друга страна са тези безплътни създания, които трябва да служат вярно на своя Творец. Те също имат собствената воля  да вземат независими решения, но с разликата, че не могат да създават, а само да изпълняват.

Петринел Гочев, Саломе

В творбата ми е изобразена фигура на ангел в крачка, решен на своят избор да стане човек. Ангелът е просто изпълнител и верен служител, всичко знаещ  безплътен дух, който също е творение и създание, не е изначално съществуващ. Бидейки неспособен да твори, да чувства той изпитва копнеж към непознатото, любопитен е да узнае какво е да бъдеш човек. Ангелът е способен да вземе това решение, но както при всеки важен избор в нашия живот, е необходимо да пожертваме или да се откажем доброволно от нещо с подбудата, че правим правилното решение, така и Ангелът трябва да направи своята жертва. Той трябва съзнателно да се откаже от своята безсмъртна природа.“

С финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Едногодишен грант’22“.

 

Информация: Румяна Йонева, галерия Ракурси

Заглавно изображение: Явора Петрова, Вишнева градина

www.rakursi.com

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.