88 японски свещени храма във фотоизложба на Борислав Илиев в галерия „Капана“

05.07.2023
Снимка 1

ГХГ Пловдив представя

Борислав Илиев

SHIKOKU HENRO – 88 Temples Pilgrimage

11 юли - 9 август 2023

Откриване: 11 юли 2023 от 18.00 часа

Галерия "Капана"

За втора година пътешественикът и фотограф Борислав Илиев гостува със своя впечатляваща фотоизложба в галерия „Капана“ (ул. Райко Даскалов“ №29). И отново в обектива му са свещени древни места в далечна Япония. Този път експозицията „SHIKOKU HENRO – 88 Temples Pilgrimage“, ще представи хилядолетния духовен поклоннически маршрут, минаващ през 88 свещени будистки храма, създаден от великия монах, калиграф и поет на Япония -  Kukai ( Kobo Daishi  774 - 835 ) преди повече от 1200 години на остров Shikoku, най-малкия от 4-те основни острова на Япония.

SHIKOKU HENRO – 88 е един от най-дългите кръгови поклоннически маршрути в света, който започва от храм 1 ( Ryōzen-ji (霊山寺), завършва в храм 88 ( Ōkubo-ji (大窪寺) и се простира на 1500 километра през четирите префектури на Shikoku: Tokushima, Kochi, Ehime и Kagawa. Извървява се пеша за приблизително 55 дни.

До ден днешен поклонниците пътуват по стръмни планински пътеки и дълги каменни пътища, през пасторална природа, край спокойни морски брегове и преминават през отдалечени морски носове. Вървейки по  пътя си, поклонниците се срещнат други, пътуващи из Shikoku, и всички те получават топло посрещане от местните жители благодарение на хилядолетната традиция за подкрепа и помощ, наречена Ossetai. 

Shikoku Henro 88 е обявен от Агенцията по културни въпроси за японско културно  наследство и е японският еквивалент на  Camino de Santiago в Испания.

Фотографиите в настоящата изложба са отпечатани на красива и изящна ръчно изработена японска хартия – washi. Процесът по нейното създаване е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство.

Виж и в ютуб

https://youtu.be/rBbUp_x3guc

Тази година Борислав Илиев обогатява изложбата с лекции и демонстрации на чаена церемония:

  • на 22 и 23 юли (събота и неделя) от 12:30 ч. в галерия  „ Капана“ Борислав ще изнесе лекция, на която ще разкаже в подробности за SHIKOKU HENRO - 88 Temples  Pilgrimage; 
  • на 29 и 30 юли (събота и неделя) от 12:30 ч. Николай от Tea Topia ще разкаже на посетителите за чаената култура в Япония, те ще имат възможност да се насладят на чаша студен чай Сенча и ще научат повече за пътя на чая от плантацията през фабриката до нашата чаша. Ще се запознаят с разнообразните японски чайове (matcha, sencha и други) и техинте особености. Публиката ще може да се отпусне в традиционен чаен кът с японски татами матраци и дори да се докоснете до традиционна японска ръчна мелница за матча.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.