Новата изложба на известния български художник Васил Стоев изследва Коридорите на съдбата

09.07.2023
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Васил Стоев

Коридори на съдбата

изложба живопис

13 юли – 01 август 2023

Откриване: 13 юли 2023 от 18.30 часа 

На 13 юли 2023 година в Арт Галерия Ларго ще се открие самостоятелна изложба на  изтъкнатия български художник Васил Стоев, озаглавена "Коридори на съдбата". Представяйки колекция от завладяващи абстрактни картини, изложбата на Стоев ще отведе почитателите на изкуството на едно вълнуващо пътешествие из дълбините на човешкото съществуване. Това е втората солова изява на автора в галерия Ларго и ще представи над 20 от най-новите творби на Васил, голяма част рисувани специално за Варна.

Васил Стоев се е утвърдил в годините като видна фигура на съвременната арт сцена, както в България, така и в чужбина. С уникална артистична визия и майсторско владеене на  живописните изразни средства, Стоев печели признание за способността си да предава сложни емоции и универсални теми чрез своето изкуство. И в настоящата изложба ще открием характерния за Стоев устрем, динамика и вътрешно напрежение, които изграждат образите и сюжетите в творбите му. Сложната симфония на неговите живописни повърхности, изпъстрена от чисти тонове и монохромни участъци, създава възвишено и хармонично изживяване. Неговите фигурални композиции, от друга страна, показват богата и сложна цветова палитра, изцяло подчинена на смелите идеи на художника.

Коридори на съдбата, 100х100, масло/платно

Новата изложба на известния български художник Васил Стоев изследва Коридорите на съдбата.

„Коридори на съдбата“ изследва взаимосвързаността на живота и силите, които оформят нашите пътища. Абстрактните картини на Стоев, характеризиращи се със своите земни и приглушени или пък ярки и наситени нюанси, канят зрителите да размишляват върху дълбоките мистерии на битието. Чрез хармонична комбинация от цветове, текстури и форми, художникът улавя същността на човешките преживявания, предизвиквайки усещане за интроспекция и съзерцание.

Коридорите на съдбата могат да поведат живота на обикновения човек ту в една, ту в друга посока, ту нагоре – към светлината и радостта от сбъднатите мечти, ту надолу – към тъгата или смирението пред изпитанията. Така и в настоящата експозиция на пловдивския майстор на четката картините му са като едни коридори на съдбата, водещи ни или във вихрената, ярка и интензивна цветност на топлите тонове („Горещ ден“, „Между сянката и светлината“, „Контражур“) или в минорната и приглушена палитра на тихата съзерцателност („Ранно утро“, „Привечер“, „Зелена светлина“). Знаковото заглавие на експозицията подсказва и още една интерпретация на картините на Стоев. Те са като едни прозорци във времето, като едни пролуки в пространството, като една моментна снимка, запечатала миг от нечие човешко съществуване („Покрайнините на града“, „Тайнство“, „Посветено“).

Покрайнините на града, 46х55, масло/платно

Черпейки вдъхновение от заобикалящия ни свят и естеството на човешката природа, произведенията на Стоев притежават забележителната способност да надхвърлят езиковите и културни бариери, общувайки директно с душата на зрителя чрез интернационалния език на изкуството. Изложбата представя колекция от творби, които съпоставят хаос и ред, уязвимост и сила, създавайки диалог между художника и наблюдателя. Изложбата „Коридори на съдбата“ определено ще бъде провокиращо размисъл и визуално зашеметяващо преживяване. Посетителите ще имат възможността да се включат в артистичното пътешествие на Стоев, опитвайки се да разкрият мистериите, скрити във всеки щрих и всеки избор на цветове в картините му.

Очакваме ви на откриването на 13 юли 2023 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8., за да отпразнуваме таланта и креативността на Васил Стоев в неговата нова самостоятелна изложба „Коридори на съдбата“. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Васил Стоев

Васил Стоев в Диаскоп

Васил Стоев е роден в гр. Първомай на 07 август 1950 г. Завършва Националната Художествена Академия през 1979 г. при проф. Александър Поплилов. Има над 80 самостоятелни изложби и участия в сборни експозиции в редица престижни български и европейски галерии, музеи и арт изложения, някои от които: „Muse'е del'Athenee“ Женева, Швейцария; „The Museum of Modern Art“ Папендрехт, Холандия; Галерия „BernardFelli“ и Галерия „Celine“, Париж, Франция; Галерия „Cornerstone Galleries“ Калифорния, САЩ, галерии в Австрия, Турция, Малта, Италия, Белгия, Великобритания, Дания, Япония и др. Васил Стоев е носител на престижни награди: I-ва награда на СБХ, категория Плакат; Награда за участие, първа степен в Международно Биенале на изкуствата, Малта; Награда на град Пловдив за живопис. Негови творби присъстват в музеи и публични колекции на Музей Mimara, Загреб, Хърватска; Национален музей за изящно изкуство, София, България; ГХГ в София, Пловдив и Бургас; Национален Художествен музей Валета, Малта; Фондация TempreArt, Малта; Асоциация на художниците и писателите Nidd'Aigle, Белгия; Музей за съвременно изкуство, Малта; Музей Tempra, Малта; Музей за съвременно изкуство – Sammlung Hadwiger. Негови творби са появяват на аукционите на Сотбис в Лондон, Англия и Виена, Австрия.

 

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго, Варна

Заглавно изображение: Васил Стоев, Пластове, 38х46, масло/платно

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника