Художниците Александър Димитров и Василен Васевски и „За незримите неща” в галерия Ларго, Варна

03.08.2023
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Александър Димитров и Василен Васевски

За незримите неща

изложба живопис

03 – 22 август 2023

Откриване: 03 август 2023 от 18.30 часа  

На 03 август 2023 година в галерия Ларго ще се открие изложба живопис на Александър Димитров и Василен Васевски. В експозицията, озаглавена "За незримите неща“, двамата художници се представят с творби, рисувани специално за съвместната им изява в морската столица.

Ето какво споделят двамата автори за изложбата си във Варна.

Александър Димитров: „Незримите неща, незримите неща -  красивият океан от божествено откровение, в който ние плуваме още преди раждането, през земните си дни и след това, където търсим, вече притежавайки. Където питаме, вече знаейки. Там, където дръзкото „Аз” се превръща в „ние”, получавайки отново и отново обещанието, че душата е безсмъртна. Животът на художника е едно безкрайно взиране и търсене в света на предчувствията, с надеждата, че добротата поражда доброта, че хармонията е възможна. Той вярва в по-добрата страна на човешката природа, заставайки на ръба на световете пред бялото платно. Посвещавам тази изложба на добрите учители, на градивните приятелства и на всеки ценител, припознал себе си като съмишленик.“

Василен Васевски: „Кога за пръв път разбираме за незримите неща и се замисляме за тях? Може би след като вдъхнем аромата им от книга, песен или картина? И какви по-точно са те, как да ги определим? Дали са спомен и смътно усещане за нещо необяснимо, но изначално близко или само предчувствие за друго, което чакаме през целия си живот? Всеки от нас има своята опитност от срещите с Незримото, всеки от нас носи и своето лично разбиране за нещата, които съществуват зад познатия ред на живота. Но колко често се осмеляваме да говорим за същественото и да го потърсим в другите? „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“, казва Малкият принц на Антоан Дьо Сент Екзюпери. Тази изложба е за тях, онези незрими неща, които не се виждат, но се чувстват и са там някъде дълбоко в сърцата ни.“

Двамата автори са приятели още от студентските си години, въпреки че Васевски още след завършването на Академията в София заминава за САЩ и вече повече от 20 години живее там. Въпреки разстоянието двамата поддържат връзка, обсъждат творчеството си, имат много общи виждания за изкуството и темите, които ги вълнуват. Така възниква идея да направят съвместна изложба, която зрее повече от 10 години, преди да види бял свят за първи път в изложбата им в галерия Ларго.

Картините на Александър са наситени с много детайли, прецизни и сложни композиции. Цветовете му са сигнално ярки и пулсиращи. Василен предпочита меките пастелни цветове и изчистена, синтезирана композиция. Картините му са като излято на един дъх откровение. Самият Васевски определя стила си като „метафизичен романтизъм“. Можем да кажем, че двамата доста се различават като стил, начин на работа, използвани техники и похвати, колорит. Това, което ги обединява, е тематиката в представяните творби. И двамата художници са изкушени от красотата на жената, от нейната скрита природа, от нейните различни душевни състояния.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на авторите на 03 август 2023 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 22 август. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

За художниците

Александър Димитров е роден на 24.06.1969 г. в гр. Пловдив. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1995 г. в класа на акад. Светлин Русев. Има реализирани 16 самостоятелни изложби в Япония, Австрия, Германия и България, както и участия в международни форуми в Белград, Франкфурт, Канагава, Истанбул. Лауреат на наградите на „HARADA GALLERY” Токио, Япония - “Ecological point” (1995 г.),  Художник на годината на Галерия „Бриз”- Бургас (2007 г.), Художник на десетилетието на Галерия „Ларго“ (2008 – 2018). Създател на Галерия „Бяла Зона”/ Студио „Бяла Зона” и куратор на 26 изложби с участието както на утвърдени артисти, така и на съвсем млади творци. Александър Димитров има реализирани четири изложби в Арт Галерия Ларго – 2013, 2015, 2019 и 2021 година и една съвместна изложба с Юлий Шумарев. Живее и работи в гр. Пловдив.

Василен Васевски е роден през 1969 г. в Сливен. Завършил е Национална Художествена академия, София, специалност „Живопис“ през 1995 година, а през 2003 година се дипломира от Индиана-Пардю Юнивърсити, Форт Уейн със специалност „Комерсиални изкуства“ (2003). Участвал е в множество изложби, някои от които: Национален дворец на културата, София, България (2014), Посолство на България, Брюксел, Белгия (2015), Галерия „АBF”, Трелеборг, Швеция и Галерия „Теа Алба“, София, България (2016), Тера Скул ъф мюзик, Гленвю, САЩ (2017), Галерия „София“, София, България (2019), Арт център, Ню Орлийнс, САЩ (2020), Галерия „Триъгълна кула“, София, България (2021), Галерия „А + С“, Скоки, САЩ (2022), Галерия „Пейпър Мил“, Торонто, Канада (2023) и др. Живее и работи в САЩ.

 

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго, Варна

Заглавно изображение: Александър Димитров, Вярата ти в мен, 70х70, акрил/платно

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.